Ivan Topolnjak: Javnost ne shvaća da će Termoplin biti konkurentniji ako se privatizira

Objavljeno: 09.07.2015. 21:39

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 14:46

Foto: Siniša Sović

Uprava varaždinskog Termoplina i svi suvlasnici jako dobro znaju kuda idu, poručio je direktor spomenute tvrtke Ivan Topolnjak organizatorima danas održanog okruglog stola pod nazivom "Kuda ide (Termo)plin?" ...

Naime, u organizaciji Savjeta Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije, u Županijskoj palači u Varaždinu raspravljalo se o trendovima na plinskom tržištu i trebaju li tvrtke poput Termoplina i dalje ostati u vlasništvu lokalne samouprave.

Direktoru Termoplina, Ivanu Topolnjaku nije se svidio naziv okruglog stola i ponudio je organizatorima ispravak.

- Ne namjeravam nikoga kritizirati, ali držim da je važnije kuda ide energetika, a ne Termoplin. Mi kao firma to jako dobro znamo – kazao je Topolnjak.

Tijekom debate koja se razvila, direktor i suvlasnik Termoplina kazao je kako mu zbog njegove funkcije u tvrtki nije lako govoriti o temi.

- Javnost vam to krivo shvaća i prihvaća. Činjenica je da se sve privatizirane tvrtke poput Termoplina daleko jednostavnije razvijaju. Bude li to slučaj s Termoplinom, tvrtka će daleko jednostavnije rješavati probleme u poslovanju. Bit će i daleko konkurentnija od onih koje su u vlasništvu lokalne samouprave ili pak bilo koje državne institucije -  ustvrdio je Topolnjak.

>>Habuš o prodaji Termoplina: To je "obiteljsko srebro", ali ne Grada nego jedne obitelji

>>Martinčević: Krene li Habuš i korak dalje s prodajom Termoplina reformisti će...

>>Čehok: Nikada nisam obustavio izvršenje proračuna, Termoplin ponudite građanima

Među sudionicima okruglog stola bio je i ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever Ivan Šimić koji je okupljene podsjetio da su u EU jedinice lokalne samouprave već prodavale svoje udjele u plinskom biznisu.

"Opstaju samo veliki"

- Dobivena sredstava od njihove prodaje bivši vlasnici i suvlasnici ulagali su uglavnom u "zelenu" tehnologiju putem osnovanih investicijskih fondova. Grad Koprivnica ide u kupoprodaju plinskog biznisa jer zna da će na tržištu opstati samo veliki igrači, dok će manjim tvrtkama padati vrijednost – kaže Šimić te dodaje kako je situacija u Mađarskoj –obrnuta!

Naime, u toj nama susjednoj zemlji, tvrtke u državnom vlasništvu otkupljuju udjele od privatnih tvrtki koje su u plinskom biznisu. Nedvosmislen odgovor na pitanje trebaju li gradovi poput Varaždina prodati svoje ‘’zlatne koke’’ ili ‘’obiteljsko srebro’’ nije dao ni Damir Pešut iz Energetskog instituta Hrvoje Požar.

"Monopolisti u nepovoljnoj poziciji"

- Plinski biznis u Hrvatskoj je suočen s liberalizacijom tržišta od trenutka ulaska u EU, te će za koju godinu velike tvrtke ‘’pojesti’’ one manje. Evidentno je da dolazi do brkanja pojmova liberalizacija i privatizacija, koji nisu isti i nemaju nikakve veze s vlasništvom. Potonje može biti privatno i mješovito, ali jednom zauvijek treba razdvojiti proizvodnju plina od transporta, njegove distribucije i trgovine – naglasio je Pešut.

Za monopoliste na tržištu pak kaže da nisu u povoljnoj poziciji.

- Ograničavaju ih u poslovanju različiti „regulatori“, odnosno kod nas to čini HERA na prostoru gdje nema konkurencije. Tu nema profita, nije to ništa atraktivno i bolje je u nešto drugo uložiti novac – uvjeravao je okupljene Pešut kojeg  smeta i činjenica da u pojedinim Upravama tvrtki u plinskoj branši sjede ljudi koje postavlja politika.

Osvrnuo se i na plinofikaciju hrvatskog priobalja za koju kaže da se izvodila putem natječaja i davanja koncesija.

Habuš neće žuriti

U nastavku rasprave varaždinski gradonačelnik Goran Habuš naglasio je da Grad Varaždin i vijećnici neće žuriti s donošenjem odluke o tome hoće li Termoplin i dalje ostati u vlasništvu lokalne samouprave.

- Nužna su savjetovanja sa stručnjacima i moramo imati na umu da Grad Varaždin kod stjecanja ili otpuštanja dionica mora objasniti gdje je kakav je kod toga javni interes. Naime, danas ga s pravne strane, za Termoplinom kao komunalnom tvrtkom više nema. Na cijenu plina ili distribucije Grad nema utjecaja. Jedini mu je interes izvući dividendu, čime nanosi štetu Termoplinu – ističe Habuš te dodaje kako bi krajnji potrošači mogli imati koristi ukoliko će dionice biti prodane strateškom partneru.

Na kraju svog izlaganja, varaždinski gradonačelnik najavio je javnu tribinu oko plinskog biznisa u rujnu i tematsku sjednicu Gradskog vijeća nakon koje bi se trebala donijeti, kako kaže - „strateška odluka“ o tome kuda ide (Termo)plin.

>>ORAH Varaždin: Prodaja Termoplina podsjeća na privatizaciju devedesetih

>>Zlatna obitelj Topolnjak: “Kune“ HGK opet Termoplinu i Dermi

Komentari