Ivanečki poduzetnici doznali kako Ministarstvo rada potiče zapošljavanje

Piše: eVz/Ivanec.hr

Objavljeno: 13.07.2012. 09:49

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ivanec.hr

Tatjana Dalić, zamjenica Miranada Mrsića, ministra rada i mirovinskog sustava je u srijedu u prostorijama Gradske vijećnice, ivanečkim poduzetnicima predstavila nove mjere u poticanju zapošljavanja, piše Ivanec.hr.

Osim zamjenice ministra, poduzetnike su o zakonskim izmjenama informirale Jasenka Hutinski i Branka Šaško iz Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Varaždin.

- Ministarstvo rada i mirovinskog sustava ne stvara nova radna mjesta, ono je tu da potiče zapošljavanje novim programima i mjerama, upravo zato smo u Zakon o poticanju zapošljavanja uveli neke novine. Najveće se odnose na mlade bez iskustva, njima je omogućeno da steknu radni staž i postanu konkurentni na tržištu rada - istaknula je Dalić.

U Zakonu o poticanju zapošljavanja iz 2008. godine, neke su stvari bile manjkava i nedovoljno regulirane. Novi Zakon proširio je ciljane skupine na koje se odnose programi za poticajno zapošljavanje.

Donesenim izmjenama Zakona u Program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa osim visokoobrazovanih osoba uključene su i osobe s obrtničkim zanimanjima. Starim je zakonom stručno osposobljavanje bilo moguće samo u javnom sektoru, sad je prošireno na realni i privatni sektor.

Velika novina uveden je kod sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi, omogućeno je zapošljavanje po danu, a svaki radni dan reguliran je vaučerom.

To su samo neke od mjera koje su promjenom Zakona vrlo uspješno zaživjele u praksi, ali prvi pozitivni rezultati, novih mjera mogu se očekivati sredinom 2014. godine. Ekonomska zakonitost nalaže da se pozitivni trendovi javljaju 9 do 12 mjeseci od uvođenja promjena.

Ovu edukativno – informativnu prezentaciju organizirala je Poslovna zona Ivanec d.o.o. predvođena direktoricom Lanom Labaš, a sve u suradnji s Gradom Ivancem.

Ivanečki poduzetnici nizom su pitanja pokazali kako su zaista zainteresirani za nove mjere i mogućnosti zapošljavanja, a okupljene stručnjake i poduzetnike pratila je i podržala dogradonačelnica Ivanca, Jasenka Friščić.

Komentari