podaci hzz-a

Iz mjeseca u mjesec nezaposlenost je sve manja, ali do posla je i dalje najlakše u prerađivačkoj industriji

Objavljeno: 09.04.2017. 18:58

Zadnja izmjena: 09.04.2017. 20:02

Foto: Arhiva

Krajem prošlog mjeseca u Regionalnom uredu Varaždin HZZ-a evidentirane su 4.554 nezaposlene osobe, te u usporedbi sa situacijom u veljači dolazimo do podataka kako je sada broj nezaposlenih manji za 6,4%, odnosno, za 314 osoba.

Ukoliko se ti podaci evidentiraju po ispostavama HZZ-a u Varaždinskoj županiji, tada u Ivancu bilježimo 1.216 osoba, u Ludbregu 483, u Novom Marofu 432, u Cestici 150, a u Varaždinu su to 2.274 osobe.

Zanimljiva je usporedba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s mjesecom ožujkom prošle godine, kada je nezaposlenost bila veća za čak 1.888 osoba, što svakako nije nemala razlika.

Tražitelji poslova su gotovo jednako opredjeljeni po spolu, naime 51,4% je žena, a muškaraca 48,6%.

Najviše je nezaposlenih sa  završenom trogodišnjom srednjom školom, potom slijede tražitelji posla sa završenom osnovnom školom, slijede ih osobe sa završenom četverogodišnjom srednjom školom, potom su tu osobe za završenim fakultetom, pa bez nezavršene škole, slijede ih sa završenom višom školom, dok najmanje nezaposlenih ima sa završenom gimnazijom.

Do posla najlakše u industriji i građevinarstvu

Što se tiče slobodnih radnih mjesta, trenutno ih je na HZZ-u za Varaždinsku županiju prijavljeno 1.425, što je za 20.63% više nego u veljači, a najviše se traže djelatnici u prerađivačkoj industriji, potom u građevinarstvu, pa u trgovini i obrazovanju.

Najmanje otvorenih slobodnih radnih mjesta u području opskrbe električnom energijom, plinom i klimatizacija, pa u financijskim djelatnostima, informacijama, uslužnim, djelatnostima, administrativnim, javnoj upravi i slično.

Najtraženije zanimanje  tijekom ožujka bilo je radnika na proizvodnoj liniji, a u stopu ga slijedi radno mjesto šivača. Tu je i prodavač, pa elektroinstalater, vozač, krojač, konobar, obućar, električar i na kraju, zanimanje čistača. 

Komentari