apel sindikalista

Iz Saveza sindikata poručuju političarima: 'Povećajte minimalne plaće!'

Objavljeno: 27.04.2017. 14:01

Zadnja izmjena: 27.04.2017. 14:27

Foto: Jelena Pintar

Danas je u Čakovcu održana kampanja Saveza samostalnih sindikata pod parolom "Vrijeme je za naš oporavak! - Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta." Kako kažu, cilj ove inicijative je povećanje plaća u odnosu na porast svih ekonomskih pokazatelja.

Cilj inicijative je izmjena zakona o minimalnoj plaći i to u visini od 50% prosječne mjesečne bruto plaće. Iz SSSH kažu da je potrebna izmjena kolektivnih ugovora te kako niska plaća kao element ekonomskog rasta može samo štetiti poduzeću i cijelokupnom razvoju.

Lokalni političari i visina plaća

Prema podacima HZZ-a krajem ožujka u našoj županiji zabilježeno je 4554 nezaposlenih osoba u evidenciji. Trend odlaska ljudi u inozemstvo nije samo u Njemačku i druge okolne države nego čak u Španjolsku. 

- Potrebno je otvoriti socijalni dijalog, a nažalost političari premalo misle na posljedice kada su samo jedan mandat na vlasti. - odgovorili su nam na naše pitanje što lokalne vlasti mogu učiniti po pitanju povećanja plaća.

Zanimalo nas je i da li smatraju kako se mjere i kontrole provode loše, na što smo dobili odgovor da je premalo kadra koji to može provoditi na terenu, ali i da zakon nije postavljen u samom startu kako bi trebao pa ga je i iz istog razloga teško provoditi. Također, kako kažu iz SSSH, i dalje postoji strah od sindikalnog organiziranja zbog gubitka radnih mjesta što dodatno otežava borbu za svoja prava. Iz Saveza sindikata poručuju kako je dosta podjela na privatan i javni sektor te najavljuju prosvjedno obilježavanje Praznika rada u Slavonskom Brodu, kao središnju aktivnost zajedničke inicijative za veće plaće i kvalitetna radna mjesta.

Komentari