nezaposlenost u studenome

TRAŽE SE ONI BEZ DIPLOME Nezaposlenost u našoj županiji i dalje pada, ali ne posvuda

Objavljeno: 17.12.2016. 17:14

Zadnja izmjena: 17.12.2016. 17:15

Foto: Arhiva

Prema statistici HZZ-a u našoj se županiji i dalje nastavlja uobičajeni pad nezaposlenosti, koji je u studenom iznosio 1,2%. Ipak, nije svuda isto, pa tako ima i dijelova gdje je, nažalost, došlo do porasta nezaposlenosti.

Najveći pad u broju nezaposlenih od 5,7% bilježi Ludbreg, dok se Ivanec, Varaždin i Cestica drže oko županijskog prosjeka. No, u Novom Marofu je došlo do povećanja broja nezaposlenih od 4,6%. Tako je s 452 nezaposlena u listopadu brojka porasla na 473 u prošlom mjesecu.

Konačno nešto malo bolje za žene

Ovaj se mjesec, prvi put nakon dužeg vremena, više zaposlilo žena nego muškaraca. Razlog tome leži u činjenici da je za tipično žensko zanimanje šivačice bilo najviše ponuda za posao - čak 212, dok se, primjerice, za uvjetno rečeno muško zanimanje vozača teretnog vozila tražilo 22 osobe. Tako se broj nezaposlenih žena smanjio za 1,6%, dok se broj nezaposlenih muškaraca smanjio za 0,7%. Stoga nezaposleni muškarci čine 48,5%, dok je udio žena 51,5%. No, unatoč padu broja nezaposlenih, smanjuje se broj onih koji dobivaju posao. Prošli je mjesec posao dobile 482 osobe, što je osjetno manje nego u listopadu kad se zaposlilo njih 534. Ipak hrabri podatak da je porastao broj otvorenih radnih mjesta, tako da je u studenome iznosio 1021, što bi trebalo nagovijestiti nastavak pada nezaposlenosti i u ovom mjesecu.

Manji broj novozaposlenih

S druge strane, zabrinjava činjenica da tržište rada i dalje najviše traži osobe bez visokog obrazovanja. Naime, niti za jedno od 10 najtraženijih zanimanja u studenome nije potrebna fakultetska ili učilišna diploma. Većinom se radi o poslovima za koje je dovoljna srednja škola - poput elektroinstalatera, prodavača i konobara. Za određena zanimanja među 10 najtraženijih dovoljna je i osnovna škola - poput čistačica ili radnika/radnica na proizvodnoj liniji. Iako je u studenome zaposleno 34 osobe u obrazovanju, tu brojku treba uzeti s oprezom. Jer se radi o osobama koje su već radile po školama, ali se čekalo na odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja, kako bi se potpisali ugovori.

Uglavnom, kad se razmotre svi trendovi i brojke - među koje ne ulaze oni koji su posao potražili u inozemstvu - nezaposlenost pada, ali ujedno nema porasta bolje plaćenih radnih mjesta, što i dalje znači da bi plaće u našoj županiji mogle znatno zaostajati za onima na razini Hrvatske.

Komentari