Jaffa će tužiti Slovence, Talijani utvrdili da keksi nisu štetni

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 30.03.2011. 10:04

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:09

Foto: znet.hr

Upravo je slovenski Mercator kekse poslao na analizu u Italiju gdje je utvrđeno da ne sadrže nedopuštene količine UV filtera

Jaffa cakes srpske kompanije Crvenke, koji je povučen s prodajnih polica iz Slovenije i Hrvatske zbog nedopuštenih i opasnih tvari u ambalaži, nije štetan za zdravlje ljudi, prenosi Press koji doznaje da su Talijani analizom utvrdili da keksi ne sadrže opasne supstance kao što tvrdi slovenski Institut za zdravstvenu sigurnost.

Isto tako, Press doznaje da će kompanija Jaffa tužiti odgovorne u Sloveniji zbog nanesene štete. Zanimljivo, upravo je slovenski Mercator kekse poslao na analizu u Italiju gdje je utvrđeno da ne sadrže nedopuštene količine UV filtera.

Podsjetimo, Institut za sigurnost zdravlja Republike Slovenije analizirao je kartonsku ambalažu i utvrdio da sadrži visoke vrijednosti fotoinicijatora benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji su opasni za zdravlje odraslih i djece. Prije nešto više od mjesec dana keksi Jaffa povučeni su sa slovenskog tržišta, a ubrzo je zbog mjera predostrožnosti to učinila i Hrvatska.

Naše Ministarstvo poljoprivrede tada je pojasnilo kako je keks zdravstveno ispravan unatoč tome što ambalaža sadrži benzofenon u nedopuštenim koncentracijama.

– Rezultatima analiza uzoraka polipropilenske ambalaže utvrđena je prisutnost benzofenona u nedopuštenim koncentracijama. Premda ovog trenutka ne postoji rizik za zdravlje potrošača, primjenjujući mjere opreza i uzimajući u obzir inicijalnu procjenu rizika, naređeno je povlačenje i opoziv proizvoda s tržišta Republike Hrvatske – objasnili su prije dva tjedna iz Ministarstva poljoprivrede.

>>I Hrvatska povlači kekse Jaffa zbog opasne ambalaže


Agencija VLM

Komentari