hrvatska poljoprivredna komora

Jakopović: Gubitak u poljoprivredi broji se u milijardama, očekujemo značajnu pomoć Vlade

Objavljeno: 03.09.2022. 12:10

Zadnja izmjena: 03.09.2022. 12:10

Iako se službeni rezultati procjene gubitaka u poljoprivredi očekuju tek sljedeći tjedan, gostujući u Dnevniku HRT-a, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović rekao je kako preliminarni rezultati pokazuju da se oni zbog katastrofalne suše koja je pogodila Hrvatsku, ali i Europu mogu brojati u milijardama kuna.

Prema njegovim riječima, najviše su stradale proljetne kulture poput kukuruza, krumpira i soje, ali i voćnjaci, bez obzira na navodnjavanje. U teškoj poziciji su i stočari, a neki od njih u susjednim zemljama počeli su rasprodavati stoku. Zbog suše, ali i rasta cijena energenata za očekivati je, kako kaže Jakopović, da će prehrambeni proizvodi dodatno poskupjeti, no naglašava kako je teško odgovoriti na pitanje do kada ćemo se suočavati s valom rasta cijena.

Iz Hrvatske poljoprivredne komore zbog toga polažu nade da će hrvatska Vlada poljoprivrednicima pružiti značajnu pomoć na isti način kao što je prije dvije godine, kada je započela pandemija koronavirusa, spašavala ugostiteljstvo.

- Ako ostanemo bez poljoprivrede to će dugoročno imati značajne posljedice, ne samo na gospodarstvo, već i na druge segmente. Dali smo izraditi kalkulacije većine inputa u proizvodnji, odnosno u većini sektora. Sljedeći tjedan očekujemo rezultate i kada ih vidimo znat ćemo koliki je u ovom trenutku gubitak u poljoprivredi. Prvi preliminarni rezultati govore da je to preko milijardu kuna - rekao je Jakopović.

Komentari