Jaska sve „zelene“ investitore oslobađa komunalnih doprinosa

Objavljeno: 12.07.2012. 09:20

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Porast svijesti o gradnji objekata, kako industrijskih, tako i onih za stanovanje, koji pridonose energetskoj učinkovitosti, zaustavljanju rasipanja prirodnih resursa i zaštite okoliša, posljednje su vrijeme u centru pažnje gotovo svih zemalja Europske Unije, a konkretni potezi po tom pitanju počinju se provoditi i u našoj državi. Među predvodnicima u poticanju ovakvih investicija u Hrvatskoj je grad Jastrebarsko, piše Tportal.hr.

Od prije nekoliko mjeseci, od kada se Jaska našla na top-listi Financial Times-a, kao jedan od 10 najperspektivnijih gradova jugoistočne Europe, tamošnje gradske vlasti su to izgleda prilično ozbiljno shvatile.

Prošloga je tjedna tako, Gradsko vijeće Jastrebarskog usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu, i time stvorili uvjete za uvođenje tzv. komunalnih olakšice svima koji će graditi energetski štedljive stambene objekte, pasivne i niskoenergetske kuće.

Po uzoru na europske zemlje, ni u Jastrebarskom se o ovoj temi ne priča se na nivou samog teoretiziranja, već investitore u takve objekte prate i konkretni financijski poticaji.

Komunalni doprinosi, koji za izgradnju kuća za stanovanje iznose desetke tisuća kuna, ili čak eura, ogroman su financijski uteg za sve one koji se upuštaju u investiranje i gradnju stambenih objekata.

Jaskanske su gradske vlasti odlučile taj uteg podijeliti sa građanima, ili ih čak u potpunosti osloboditi od njega. Naime, donesena je odluka prema kojoj će se komunalni doprinos za gradnju niskoenergetske kuće za stanovanje smanjiti za 30 posto, dok će se one koji se upuste u investiciju i gradnju takozvanog „pasivnog“ stambenog objekta u potpunosti osloboditi plaćanja rečenog komunalnog doprinosa.

- Ovu smo odluku donijeli jer smo svjesni toga da je izgradnja pasivnih i niskoenergetskih kuća za stanovanje daleko skuplja od 'običnih' kuća, ali i zbog toga što su u isto vrijeme takve investicije, dugoročno gledano, najisplativije. Kako za one koji će ih graditi, tako i za sve oko njih, jer u vremenu u kojem živimo energetska učinkovitost nije samo floskula  kojom se neki političari i eko-aktivisti nabacuju ne bi li se izreklamirali i sakupljali „poene“ već stvarnost koju ne možemo ignorirati, a to je da svijet mora krenuti u smjeru očuvanja prirode i prirodnih resursa ako dugoročno gledajući namjeravamo opstati na ovom planetu - rekao je između ostalog novi gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Također, istaknuo je posebno Novosel da se ovdje ne radi samo o nekoj provizornoj eko-humanitarnoj odluci, već o jednom kvalitetnom i konkretnom financijskom projektu, ili poduhvatu, i konkretnim rezultatima koje očekuju od njenog donošenja.

To je prije svega privlačenje novih investitora, otvaranje novih radnih mjesta, koji će našem gradu osigurati kvalitetnu budućnost, kako u pogledu rasta standarda tako i u pogledu očuvanja onog čime se posebno ponose, a to je netaknuta priroda jaskanskoga kraja.

Komentari