Još uvijek nema odluke o novom vlasniku Vaba banke

Objavljeno: 24.01.2014. 20:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Ilustracija

Premda je rok za podnošenje prijava za kupnju Vaba banke istekao prije više od mjesec dana, još nema odluke o novom vlasniku 66,6 posto te banke.

Odluka se očekivala ovoga tjedna na povjereničkom odboru na kojem su o konačnom izlasku iz banke trebali usluglasiti partneri u fondu Alternative - država u čije ime odluke efektivno donosi ministar Gordan Maras te slovački fond RMS Mezzanine, javlja Poslovni.hr

Za akviziciju je interes iskazalo četvero investitora. Pregovori su najdalje odmakli s češkom J&T bankom. U igri je i španjolska Bandenia, a interes je pokazao i dosad nepoznati američki fond Adriatic Capital Partners, no ti razgovori nisu daleko odmakli.

Iz vlasničke strukture nedavno se povukao švicarski Balkan Financial Sector Equity Fund koji je 5,3 posto dionica prodao slovačkom fondu ATJ iz Bratislave.

Na tržištu se špekulira da je ATJ potiho krenuo u prikupljanje dionica Vabe za J&T banku koja također ima svoje operacije u Bratislavi, no u toj banci su svaku povezanost demantirali.

Plivanje iznad minimalne kapitaliziranosti obveza je vlasnika, no kako novog još nema, a postojeći najveći vlasnici Validus i Pluris su u stečaju, a Alternativeu je povjerenički odbor zabranio daljnja ulaganja, ostaje upitno ima li druge opcije osim brze prodaje.

Više pročitajte OVDJE

Komentari