Jurica Cafuk predstavljao mlade polj. proizvođače na 53. IALB kongresu

Objavljeno: 24.06.2014. 17:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

U razdoblju od 18. do 20. lipnja u Termama Tuhelj održani su 53. IALB Dani - Europski kongres poljoprivrednih savjetodavaca s temom "Mogućnosti nove poljoprivredne politike - uloga savjetovanja".

IALB (Internationale Akademie land- und hauswirtschaftlicher Beraterinnen und Berater / Internacionalna akademija savjetodavaca u poljoprivredi i obiteljskom poduzetništvu) europska je organizacija poljoprivrednih savjetodavaca iz 18 europskih zemalja, osnovana 1961. godine.

IALB na svojim godišnjim savjetovanjima (IALB Dani), koja se održavaju redovito već preko pola stoljeća, omogućava i potiče međunarodnu razmjenu znanja, informacija i iskustava u poljoprivrednom savjetovanju sa ciljem da savjetovanje učinkovito doprinosi rastu konkurentnosti i održivosti poljoprivrede i ruralnog prostora Europe. Na ovom savjetovanju europskih poljoprivrednih savjetodavaca sudjelovalo je preko 250 sudionika iz 17 europskih zemalja.

Mlade poljoprivredne proizvođače iz Hrvatske na kongresu je predstavljao OPG Jurica Cafuk iz Domitrovca, sa svojom obitelji. Na radionici o mladima i ženama u poljoprivredi, uz sažeto izlaganje o njegovoj proizvodnji, prikazan je i kratki film o njihovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Uz veliki interes i brojne sudionike iz drugih država, na radionici su postavljena brojna pitanja na koja je Jurica Cafuk odgovarao. Zadnji dan kongresa sudionici su posjetili naše proizvođače: PZ Varaždinsko povrće, Uslužnu uljaru Županić, OPG Pomper - kiseljaru, OPG Grunt, kao i Zlatne gorice i seoski turizam Crnko. Gosti iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Bosne i Vojvodine nisu krili zadovoljstvo svim viđenim, kao i informacijama koje su dobili od naših proizvođača, koji su ih srdačno dočekali i ugostili.

Sudionike je pozdravio i dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije koji je obrazložio smjernice razvoja poljoprivrede i sufinanciranje od strane županije.

Komentari