Šansa za poduzetnike

Južnoafrički veleposlanik u Varaždinu: “Afrika s milijardama dolara čeka tvrtke za gradnju cesta i mostova“

Objavljeno: 02.06.2016. 17:15

Zadnja izmjena: 02.06.2016. 19:45

Foto: Josip Novak

Veleposlanik Južnoafričke Republike za Republiku Hrvatsku Johann Marx boravio je danas u Varaždinu gdje se zadržao nekoliko sati s ciljem da se inicijalno upozna s njegovim gospodarskim potencijalom.

Tijekom službenog posjeta Gradu Varaždinu u četvrtak je njegov domaćin u Gradskoj vijećnici bio Vjeran Radelić, zamjenik gradonačelnika. Iako veleposlanik Južnoafričke Republike posjećuje sve hrvatske gradove, Varaždin mu je, kaže, posebno zanimljiv zbog ljepote i povijesti.

- Živite u prekrasnom gradu, no najviše me zanimaju mogućnosti ekonomske suradnje. Od zamjenika gradonačelnika doznao sam kako u Varaždinu postoje tvrtke koje se u kratkom roku mogu angažirati u cestogradnji te izgradnji mostova – rekao je Johann Marx.

Dodao je kako namjerava otvoriti vrata takvim tvrtkama na području cijele Afrike.

Preplavljeni imigrantima

- Mi moramo smanjiti pritisak imigranata na svoju zemlju. U Južnoj Africi ih je već 67 milijuna i moramo ih zaposliti u njihovim matičnim državama – naglasio je Marx.

Inače, veleposlanik Južnoafričke Republike je nerezidentni veleposlanik sa sjedištem veleposlanstva u Budimpešti i uskoro se očekuje njegov ponovni dolazak u Varaždin.

- Tijekom idućeg posjeta veleposlaniku ćemo omogućiti susret s našim poduzetnicima koji su zainteresirani za rad na infrastrukturnim projektima u afričkim državama. Bit će im to odlična prilika da uz pomoć tvrtki iz Južne Afrike osvoje udaljena tržišta i zaposle nove ljude – naglasio je Vjeran Radelić.

Za provedbu takvih projekata, naglasio je veleposlanik Johann Marx, u Afričkoj banci za razvoj “osigurane su milijarde dolara državama koje ih nisu mogle osigurati u Svjetskoj banci“.    

Komentari