Kako smanjiti poslovne dugove i nastaviti poslovanje u ovim uvjetima?

Objavljeno: 18.02.2012. 17:45

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Poslovna dugovanja posljedica su mnogih faktora, uključujući klijente koji ne plaćaju, najam prostora i opreme te kredita, piše Davor Ivanov za biznis portal Profitiraj.hr

Gomilanje duga tvrtku može spriječiti rast tvrtke, njen razvoj ili je na kraju odvesti u propast. Portal eHow donosi praktične savjete za male i srednje poduzetnike pomoću kojih će lakše kontrolirati svoja dugovanja.

Pregovarajte

Pregovarajte s dobavljačima kako biste dobili što je moguće povoljniju cijenu. Izbjegavajte kupovinu suvišne opreme ili ulaženje u kredit koji nije nužno potreban.

Što manje, to bolje

Ako posuđujete novac, budite sigurni kako je riječ tek o iznosu kojim ćete se održati na površini. Kamate će dodatno produbiti vaša dugovanja i opteretiti poslovanje.

Oprezno s najmom

Ukoliko iznajmljujete poslovni prostor, budite skromni! Ne ulazite u prostor koji nadilazi vaše stvarne potrebe samo zato što bi vam jednog dana u budućnosti mogao zatrebati.

Ne vjerujte svima

Kratkoročna dugovanja u iznimnim slučajevima tolerirajte samo klijentima i potrošačima kojima u potpunosti vjerujete i koji su imali urednu povijest podmirivanja svojih obaveza.

Podmirite obveze prije ulaske u nove

Nakon što podmirite dugovanja, ne razmišljajte odmah o novom zaduživanju i nepotrebnim investicijama. Pokušajte minimalizirati troškove i ukoliko je oguće, krenite od nule.

Komentari