Održana radionica

Kako smještajne kapacitete prilagoditi invalidima? Odgovor je - univerzalnim dizajnom

Objavljeno: 13.03.2024. 10:34

Zadnja izmjena: 13.03.2024. 10:37

U palači Herzer u Varaždinu održana je jučer radionica za privatne iznajmljivače o prilagodbi njihovih smještajnih kapaciteta osobama s invaliditetom, a edukatori su bili članovi Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, koji žele osvijestiti iznajmljivače kako mogu pridonijeti uspostavljanju pristupačnog turizma.

Sudionici radionice dobili su konkretne smjernice i praktična rješenja kako unaprijediti pristupačnost svojih objekata za osobe s invaliditetom, a pritom je naglasak na univerzalnom dizajnu koji je pristupačan svima, odnosno koji svi ljudi mogu koristiti u najvećoj mogućoj mjeri, što znači ne samo osobe s invaliditetom, već i roditelji s djecom u kolicima te osobe starije životne dobi, izvijestili su iz Turističke zajednice Grada Varaždina.

 Kod već izgrađenih objekata, kada univerzalni dizajn nije moguć, preporučuje se primjena načela razumne prilagodbe. Preuska vrata za prolaz kolicima kao i generalno neprilagođen pristup objektu, tepisi koji otežavaju prolaz kolicima, previsoko postavljeni utikači za struju i ogledala u kupaonicama, spomenuti su kao klasični primjeri neprilagođenosti koji uz male preinake mogu prostor učiniti puno pristupačnijim većini osoba s invaliditetom. 

Sve više stranih gostiju s invaliditetom želi doći u Hrvatsku

Kako ističu iz TZ Grada Varaždina, pristupačan turizam važan je jer omogućuje socijalnu uključenost osoba s invaliditetom, ali ima i komercijalnu dimenziju jer sve više stranih gostiju s invaliditetom želi doći u Hrvatsku te imati siguran i prilagođen smještaj. Radionica je održana u sklopu projekta 'Odmori OSI', čiji je nositelj SUMSI, a financira ga Ministarstvo turizma i sporta, a realizaciju radionice u Varaždinu podržali su Turistička zajednica grada Varaždina i Gradski muzej Varaždin.

Komentari