Kakva je sudbina 150 radnika na 10 benzinskih postaja INA-e u Varaždinskoj županiji?

Objavljeno: 08.10.2015. 13:41

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:01

Foto: Siniša Sović

U gomili događaja na političkoj, ekonomskoj i društvenoj sceni našeg grada, županije i države, od predstavljanja izbornih programa, političkih prepucavanja i izbjegličke krize, odjeknula je vijest kako INA započinje veliki proces reorganizacije svojeg poslovanja.

Ili manja plaća ili otkaz
Prema INA-inim službenim priopćenjima, tvrtka je  pod procesom reorganizacije, što podrazumijeva snižavanje troškova plaća, a eventualno bi  moglo biti popraćeno smanjenjem broja radnika, odnosno novim otpuštanjima, posebice u sektoru maloprodaje. Drugim riječima, INA je zaposlenicima benzinskih postaja postavila uvjet: ili plaća smanjena za 25% ili otkaz uz otpremninu.

Upitno 150 radnih mjesta?
Zbog velikog interesa javnosti poslali smo novinarski upit u INA-u koji je vezan uz problematiku ove teme. Naime, na području Varaždinske županije nalazi se preko 10 benzinskih postaje ove naftne industrije, a prema njihovim podacima u sektoru maloprodaje na našem je području zaposleno 150 osoba.

Ovakav tretman bio je ideja sindikata
U dobivenom priopćenju navodi se kako je postupak reorganizacije pokrenut zbog osnivanja nove tvrtke unutar Inine grupacije - INA Maloprodajni servisi d.o.o. O prelasku u novo osnovano poduzeće odlučuju isključivo radnici koji bi eventualnim prelaskom sa Inom potpisali novi ugovor o radu, a čije su elemente definirali Inini sindikati – Sindikat naftne djelatnosti, Sindikat naftnog gospodarstva i Samostalni sindikat radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske.

Novčane beneficije daleko iznad prosjeka

Iako se radi o značajnijem smanjenju plaća od 25 posto, u Ini navode kako je ova odluka donošena zbog prilagodbe uvjetima na tržištu rada, te da će plaće, bez obzira na smanjenje od jedne četvrtine, i dalje ostati iznad hrvatskog prosjeka. Usporedbe radi, prosjećna plaća prema Državnom zavodu za statistiku iznosi 5716,00 kuna. Radnicima koji ne pristanu na takav tretman biti će urođen otkaz uz otpreminu koja čiji je iznos ponovno daleko iznad hrvatskog prosjeka.

Dobre plaća i otpremine, nova zapošljavanja
I dok bi prosječan hrvatski građanin pomislio kako je ovakvo ponašanje neodgovorno i šteti hrvatskom gospodarstvu, INA smatra suprotno. Ne samo da će radnicima ponuditi dobre plaće i visoke otpremnine, nego će omogućiti i nova zapošljavanja kojima bi se trebala popuniti prazna radna mjesta uslijed odlaska radnika koji ne pristanu na smanjenje plaća. Među ostalim INA navodi i kako će i nadalje kontinuirano ulagati u sektor maloprodaje.

Komentari