Kakve sve namete moraju plaćati poduzetnici? Čak i naknadu za prilaz na cestu!

Objavljeno: 28.06.2012. 14:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Ilustracija

Nije lako biti obrtnik i mali poduzetnik. Reći će vam to svaki obrtnik i mali poduzetnik u Hrvatskoj, kao da su se na nekom tajnom sastanku dogovorili da će upravo tu izjavu plasirati u javnost. Osim što zbog krize teško pronalaze posao i teško naplaćuju svoj rad i usluge, obrtnici i mali poduzetnici najteže podnose plaćanje brojnih nameta.

Jedan takav namet uvela je sredinom prošle godine Županijska uprava za ceste Varaždinske županije, a navodno i sve ostali ŽUC-ovi na području Hrvatske.

Temeljem izmjena i dopuna Zakona o cestama, prošle su godine naime počeli naplaćivati naknadu za korištenje cestovnog zemljišta u komercijalne svrhe.

Minimalni iznos je zakonski određen te iznosi 20 kuna po metru kvadratnom mjesečno za županijske ceste i 15 kuna po metru kvadratnom mjesečno za lokalne ceste.

Trenutno varaždinski ŽUC ima sklopljenih preko 400 ugovora o korištenju cestovnog zemljišta, a oko 300 ugovora je u postupku sklapanja.

U varaždinskom ŽUC-u naglasili su da je ta naknada uvedena kako bi se povećala kvaliteta prilaza cestama te povećala sigurnos prometa na cestama.

- Dosadašnje iskustvo pokazalo je i pozitivnu stranu u poticanju uređenja do tada neuređenih priključaka i prilaza. Mnogi neuređeni i preširoki priključci i prilazi su sada uređeni i smanjeni na objektivno potrebnu širinu, što je korisnicima cestovnog zemljišta omogućilo plaćanje manje naknade, a s druge strane povećalo sigurnost prometa, naročito kod uključivanja vozila na javnu cestu - poručili su iz ŽUC-a.

No, obrtnicima i malim poduzetnicima taj na namet jako teško pao, pogotovo jer se radi o iznosima koji su ponegdje veći i od tisuću kuna mjesečno, pogotovo kod onih koji svoje obrte, radionice, ugostiteljske i ostale slične objekte imaju smještene uz županijske ceste.

- To je čisti „zagorski porez“, „pljačka bez pištolja“. Pa u kojoj još to državi moraš plaćati prilaz na cestu?! I to iz „vedra neba“, bez ikakve najave i objašnjenja. Pa kakav još namet neće smisliti? Plaćamo valjda stotinu tih raznih nameta i misliš si da je to to, no oni uvijek uspiju smisliti još neki novi. Pa dokle tako? Ponekad se stvarno uhvatimo u razmišljanju da nas žele sve uništiti - rekli su nam nezadovoljni obrtnici i mali poduzetnici. 

Komentari