PBZ spušta kamate na stare stambene kredite, a Zaba na nove

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 12.03.2011. 15:10

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Banke ne uspijevaju naplatiti čak 27 posto kredita u građevinskoj djelatnosti, država kupcima daje subvencije

Privredna banka Zagreb smanjit će kamatne stope na stare stambene kredite za 0,25% i za kredite u eurima i za one odobrene u CHF. Prva je to pozitivna vijest nakon guvernerova otpuštanja bankarskih pričuva, a i konkretniji dokaz da će ga banke pratiti u akciji pojeftinjenja kapitala. Niže kamate nastupit će od 1. svibnja, a uz smanjenje kamata za stare kredite, kažu u PBZ-u, slijedi spuštanje kamata i za nove stambene kredite.

PBZ je jedna od rijetkih banaka koja posljednje tri godine nije povisila kamate na stambene kredite u otplati. To je, kažu u PBZ-u, bio njihov doprinos ublažavanja posljedica gospodarske krize. Od svibnja najavljuju i akcijsko smanjenje kamata za kredite za automobile (6,99% za prvu godinu).

Zagrebačka je banka jučer objavila svoje uvjete za kreditiranje kupnje novih stanova prema novom Zakonu o subvencioniranju i državom jamstvu stambenih kredita. Zaba nudi kredite uz 4,50% kamate za prve 4 godine. Dobiju li subvenciju, kupci će takav kredit od 100 tisuća eura, u prve četiri godine otplaćivati samo 253 eura, a drugu polovicu dat će država. Ukupna će subvencija tako biti 12.160 eura, a vlada ju je donijela kako bi potaknula prodaju stanova i pomogla građevinarima.

HNB ističe da su na kraju 2010. krediti građevinskoj djelatnosti i poslovanju nekretninama činili 12,5% svih kredita banaka, a udio tzv. loših kredita iznosio je 16,1%. Izostave li se krediti Hrvatskim cestama i HAC-u, osigurani državnim jamstvima, udio loših kredita u građevinskoj djelatnosti čak je 27%.

Komentari