Kineski državnici u Italiji - otkup talijanskog "duga"?

Objavljeno: 14.09.2011. 16:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: chinadaily.com.cn

Talijanski ministar gospodarstva Giulio Tremonti sastao se prošlog tjedana s dužnosnicima kineske delegacije, potvrdio je u utorak glasnogovornik talijanskog ministarstva financija, ali je odbio komentirati sadržaj sastanka. Drugi je izvor blizak razgovorima kazao da je u izaslanstvu bio čelnik kineskog stabilizacijskog fonda China Investment Corp (CIC) Lou Jiwei i dužnosnici zaduženi za ulaganja i obveznice, piše profitiraj.

Ranije je Financial Times izvijestio da je Italija od Pekinga zatražila da kupi “značajnu” količinu talijanskih obveznica kako bi smirila tržišna previranja koja je potaknula bojazan u vezi s održivošću njezina duga od 1.900 milijardi eura.

Talijanski dužnosnici kazali su da je Lou Jiwei predvodio prošlog tjedna izaslanstvo u Rimu na susretu s ministrom financija Tremontijem i predstavnicima državne agencije Cassa Depositi e Prestiti.

Fond težak 300 milijardi dolara

Prije dva tjedna talijanski dužnosnici bili su u Pekingu kako bi se sastali predstavnicima CIC-a i kineske Državne uprave za strane valute (SAFE) koja upravlja većinom kineskih deviznih rezervi.

CIC je stabilizacijski fond koji upravlja s 300 milijardi dolara.

Tijekom dana Italija će održati aukciju dugoročnih obveznica koja bi mogla pokazati je li ulagače umirilo izvješće o mogućoj kineskoj financijskoj potpori Italiji.

izvor: profitiraj.hr

Komentari