Završetkom prve faze radova na Farmi 14 u mjestu Petrijanec i njenim početkom rada u svibnju, "Koka" će stvoriti uvjete za povećanje vlastitih proizvodnih kapaciteta i to upravo u periodu proizvodnje mesa za potrebe ljetne sezone, priopćili su iz ove varaždinske tvrtke.
U prvoj fazi radova koji uključuju implementaciju najsuvremenijih tehnoloških rješenja uloženo je 9.506.000 kuna. To obuhvaća ugradnju novih tehničkih sustava za ishranu, napajanje, grijanje, ventilaciju i hlađenje. Spomenuti sustavi su u potpunosti kompjutorski upravljani te omogućavaju provođenje svih zakonskih propisa RH i EU. Druga faza investicija iznosi 8.667.000 kuna i planira se realizirati do kraja tekuće godine, a troškovi ovoga cjelokupnog projekta, u potpunosti financiranog iz vlastitih sredstava Grupe Vindija, iznosit će 18.173.000 kuna.
Po završetku svih radova farma 14 će se u ukupnosti sastojati od 9 peradnjaka proizvodnog kapaciteta do 200.000 komada jednodnevnih brojlera, pojedinačnih kapaciteta objekata od 19.000 do 25.000 jednodnevnih brojlera ili godišnje oko 1.200.000 pilića. Građevinskom adaptacijom objekata kao i odabirom energenata osigurat će se i maksimalna energetska učinkovitost objekata čime će se dobiti proizvodna cjelina minimalnog utjecaja na okoliš.
Od specifičnosti farme važno je napomenuti da je cijela farma opremljena vrhunskim i multifunkcionalnim konceptom ventilacije, naročito važnom za period ljeta i visokih temperatura te dodatno pojačana "pad coolingom", tj. sistemom za kontrolirano hlađenje zraka, odnosno ambijenta u kojem borave pilići, uz kontrolu vlage. Također, u cilju kontrole proizvodnog procesa i moguće implementacije novog koncepta ishrane instalirana su po dva silosa za hranu na svakom objektu farme. Navedeno omogućava i provođenje pokusa, ali i korištenje cijelog zrna pšenice u ishrani.
Što se tiče zadnjih tehnoloških noviteta, u dva objekta biti će instalirane kamere za praćenje migracije peradi u samom objektu, s ciljem kontrole stanja ambijenta i kondicije peradi.
Komentari