IZVJEŠĆE O POSLOVANJU

"Koka" unatoč epidemiji poslovala s dobiti - uz ovih sedam izazova

Od izazova koji su nastali kao posljedica epidemije, možda najveći je onaj - kako i kako što povoljnije nabaviti robu, prvenstveno žitarice...
Objavljeno: 02.03.2021. 07:53

Zadnja izmjena: 02.03.2021. 07:53

Foto: Arhiva

Poslovnu 2020. godinu varaždinska "Koka" završila je s ukupno ostvarenim prihodima u iznosu od 1,27 milijarda kuna i ostvarenom dobiti nakon oporezivanja u iznosu od 10,37 milijuna kuna.

Godinu dana ranije, kada nije bilo epidemiološke situacije, "Koka" je poslovala s prihodom od 1,31 milijarde kuna, odnosno s neto dobiti od 21 milijun kuna. Epidemija Covid-19 u slučaju "Koke" odrazila se na smanjenje potražnje i smanjenje ukupnog prometa, što je pak izravna posljedica mjere ograničenja kretanja ljudi; ograničenja HoReCa prometa, kao i ograničenja turističkog prometa.

S obzirom na članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, s jednim izazov "Koka" se suočava od ranije i permanentno:

„Peradarstvo tih zemalja (zemalja EU, nap.) uživa razne izvozne subvencije i potpore, što ih čini konkurentnijima u odnosu na domaću hrvatsku peradarsku proizvodnju, koja nema takvih potpora“, piše u izvješću o poslovanju, kojeg je objavila Zagrebačka burza.

Uz spomenuto, svemu navedenom treba pridodati  i povećanu ponudu mesa na europskom tržištu, kao i stalne pritiske trgovina za snižavanjem cijena.

Posljedica epidemije

Od izazova koji su nastali kao posljedica epidemije, možda najveći je onaj - kako i kako što povoljnije nabaviti robu, prvenstveno žitarice. „Nedostupnost pojedinih roba ili oscilacije ponude i cijena na robnim burzama ključnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda predstavljaju rizik s mogućim negativnim posljedicama… Tov peradi se obavlja isključivo sirovinama koje ne sadrže genetički modificirane organizme,  a nabavka takvih sirovina je stalan izazov“, piše u godišnjem izvješću "Koke".

Komentari