Konkurentnost i kohezija: Savjetovanje za Prioritet 4 "Promicanje energetske učinkovitosti"

Objavljeno: 27.04.2015. 13:55

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Na internetskim stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u utorak, 28. travnja bit će otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću vezano na natječaj u najavi za smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora.

Svi potencijalni prijavitelji, a to su javna visoka učilišta, javna znanstvena organizacija, jedinice regionalne (područne) samouprave, sveučilište, škole i vrtići mogu pristupiti javnoj raspravi.

Javni pozivi će se provoditi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Prioritet 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“; Specifični cilj 4c1 „Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora“; Aktivnost 4c1.1 „Priprema projektne dokumentacije za energetsku obnovu i poticanje OIE u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ te Aktivnost 4c1.2. „Energetska obnova i poticanje OIE u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.“

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenih Poziva na dostavu projektnih prijava, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 600 tisuća eura za projektnu dokumentaciju te 7 milijuna eura za energetsku obnovu.

Dodjeljivat će se bespovratna sredstva za pripremu projektne dokumentacije te za energetsku obnovu i poticanje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama u vlasništvu središnje države ili vlasništvu  lokalne i područne (regionalne) samouprave ili u vlasništvu javnih ustanova koje obavljaju djelatnost predškolskog odgoja, osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja te visokog obrazovanja, što će omogućiti smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora u skladu s odredbama Direktive o energetskoj učinkovitosti 2012/27/EU .

Po završetku javne rasprave planirano je otvaranje javnih poziva u drugom kvartalu 2015. godine.

Komentari