Koračević: HEP će zaposliti čak tisuću mladih inženjera

Objavljeno: 28.05.2012. 15:02

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

HEP će uskoro objaviti natječaj za zapošljavanje između 500 i 1.000 mladih inženjera tehničkog profila kako bi pomladio kadrove, najavio je u intervjuu Banci predsjednik Uprave Zlatko Koračević, piše Bankamagazine.hr.

Više od 30 posto zaposlenih u HEP-u ima iznad 55 godina, a mladom inženjeru treba 5-6 godina za stjecanje kompetencija. Usto, loše vođena kadrovska politika rezultirala je time da je u omjeru  zaposlenih 60 posto tehničkog i 40 posto netehničkog osoblja, a benchmark je 80 prema 20 posto.

- S obzirom na dobnu strukturu zaposlenika HEP-a zadnji je čas da mladi inženjeri od starijih kolega steknu znanja o zanatskom dijelu posla - kazao je Koračević.

Koračević je također otkrio investicijske planove HEP-a prema kojima će ove godine najviše, oko milijardu kuna uložiti u revitalizaciju najstarije i najveće HE Zakučac, koja radi već 50 godina. U 2012. ukupne su planirane investicije HEP-a oko 3,5 milijardi kuna zbog čega će se morati dodatno zadužiti za 290 milijuna eura.

Koračević upozorava na pogoršanje naplate isporučene struje. Za čak 38 posto električne energije isporučene  gospodarstvu prošao je rok naplate, a ukupna su potraživanja od kupaca dosegla 1,9 milijardi kuna.

Najavio je i paletu novih proizvoda i usluga, među kojima i servis dizanja energetske učinkovitosti kupaca po ESCO modelu, što znači da će se investicije koje bi dovele do učinkovitije potrošnje energenata  plaćati iz ušteda.

Komentari