Korejci u Varaždinu instalirali stroj vrijedan 3 milijuna kuna

Objavljeno: 11.09.2014. 12:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Izvor: galerija-images/grafko caspar - finesa

U našem kraju malo je poznato da sve zastavice i startne brojeve na austrijskim skijaškim stazama, koje ćemo i ove godine imati prilike vidjeti prateći skijaška natjecanja na televiziji ili čak uživo, izrađuje upravo jedna domaća tvrtka iz Optujske ulice u Varaždinu. Riječ je o društvu Grafko-Caspar, koje se može pohvaliti ekskluzivnim suradnjom s Međunarodnom skijaškom federeacijom.

Spomenuto poduzeće osnovano 2001. godine, specijalizirano je, naime, za izradu proizvoda tehnologijom digitalnog tiska na tekstil te je većinom proizvodnog kapaciteta okrenuto prema izvozu – uglavnom austrijskom i njemačkom tržištu. To je ujedno i razlog zašto su odlučili višestruko proširiti svoje kapacitete kupnjom stroja koji će dosadašnji mjesečni opseg posla izvršavati u periodu od svega četiri dana.

Budući da se u cijeloj Europi nalaze tek 4 stroja sličnih performansi i veličine, redakcija gospodarstva portala eVaraždin ovih dana odlučila je provjeriti o čemu je riječ te u radnim prostorima tvrtke zatekla korejskog stručnjaka te eksperte iz Zagreba i Beograda, koji će u narednim danima spomenuti stroj za ispis na namještaj, tekstil i odjeću pustiti u pogon.

- Korejci su, naime, zahtijevali da kod finog podešavanja i konačnog puštanja u pogon bude prisutan njihov supervizor, jer ovo je prvi takav stroj instaliran u ovom dijelu Europe, gdje su oni već prisutni sa svojim zastupnicima – kaže nam direktor tvrtke Grafko-Caspar Damir Hižak.

Kako nam Hižak nadalje pojašnjava, riječ je o stroju koji, za razliku od strojeva ranijih generacija, ima mogućnost izravnog tiskanja na tekstil te, umjesto do sada uobičajenih širina od 1.6 metara tekstila - u mogućnosti je tiskati na širine do čak 3.3 metra tekstila; a zahvaljujući brzini i njegovim ostalim performansama, cijene gotovih proizvoda će se približiti cijenama kao kod stare tehnologije tiska odnosno – sitotiska.

Njihova investicija, prema gruboj procijeni, trebala bi se isplatiti u tri godine, a riječ je o ulaganju od tri milijuna kuna, koje je realizirano zahvaljujući partnerstvu s partnerstvu s Fine'sa Grupom iz Varaždina.

- Rekao bih da sam imao sreće što sam susreo ljude iz Fine'sa grupe, jer cijela priča inače bi bila teško izvediva. Fines'sa je u u Grafku prepoznala potencijal i ušli su u financiranje opreme – rekao je Damir Hižak.

Predsjednik uprave Fine'sa Grupe Libor Weiser, koji je također prisustvovao instalaciji stroja koji nosi naziv "TELIOS Grande G5", izjavio je pak, da Fine'sa grupa tvrtkama pomaže u svim segmentima poslovanja, od razvoja ideje do pronalaska sredstava za realizaciju ili investira vlastita sredstava, te tako značajno povećava poslovnu konkurentnost svojih klijenata.

Ova investicija utrostručit će proizvodnju spomenute varaždinske tvrtke; proširiti asortiman za desetak novih proizvoda koji će se plasirati na tržište zapadne Europe; donijeti ukupno sedam novih radnih mjesta, a u sljedećih nekoliko godina, kako smatraju u Grafko-Casperu, trebala bi udvostručiti i prihod.

{gallery}grafko caspar - finesa{/gallery}

Komentari