varaždinska županija

Krajem godine puno ih se zaposlilo u zdravstvu, a ovo je novih 10 najtraženijih radnika

Prosječna nezaposlena osoba u Varaždinskoj županiji ima 33 godine radnog staža, te je najčešće radila u sektorima koji imaju najveće potrebe za radnom snagom: prerađivačkoj industriji ili trgovini...
Objavljeno: 13.01.2020. 15:06

Zadnja izmjena: 13.01.2020. 15:54

Foto: Ilustracija

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, lokalno gospodarstvo i dalje traži najviše radnika u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu i obrazovanju, pri čemu polovicu svih potreba ima upravo industrija.

>>eTV| Župan Čačić ugostio najbolje županijske liječnike u 2019. godini po izboru pacijenata

U industriji se zaposlila i gotovo četvrtina svih koji su u prosincu tražili posao, njih 23 posto, a najveći broj ljudi, osim industrije, zaposlio je i sektor zdravstvene zaštite i socijalne skrbi, njih 19 posto. Nešto manje, 15 posto tražitelja poslova, zaposlilo se u trgovini.

  • Prema podacima HZZ-a, trenutno su najveće potrebe za:
  1. Krojačima (m/ž)
  2. Šivačima (m/ž)
  3. Prodavačima (m/ž)
  4. Konobarima (m/ž)
  5. Odgojiteljima (m/ž)
  6. Vozačima (m/ž)
  7. Bravarima (m/ž)
  8. Radnicima u niskogradnji (m/ž)
  9. Kuharima (m/ž)
  10. Električarima (m/ž)

Stopa nazoposlenosti na području Varaždinske županije više je nego dvostruko manja od stope na razini države, te iznosi 3,5 posto. Riječ je o 2,3 tisuće osoba, dok je radno aktivnih na području županije više o 65,8 tisuća. Prosječna nezaposlena osoba u Varaždinskoj županiji ima 33 godine radnoga staža, te je najčešće radila u sektorima koji imaju najveće potrebe za radnom snagom: prerađivačkoj industriji ili trgovini.

Komentari