Krizu osjeća dvije trećine Hrvata, pola strahuje od otkaza

Objavljeno: 12.07.2011. 18:50

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:10

Foto: dailyrosseta.com

Krizu na radnom mjestu još uvijek osjeća 61 posto zaposlenih, pokazuje anketa provedena na portalu MojPosao tijekom lipnja u kojoj je sudjelovalo više od 800 ispitanika, prenosi profitiraj.hr

Nešto više od 20 posto anketiranih radi u tvrtki koja je u procesu oporavka, a tek tri posto u tvrtki koja se potpuno oporavila. Samo 14 posto anketiranih tvrdi da na svome radnom mjestu krizu nisu niti osjetili.

Kriza je prema rezultatima ankete najviše zahvatila tvrtke koje se bave građevinom i arhitekturom, a u najmanjoj mjeri osjetili su je ispitanici zaposleni u djelatnosti kulture i medija te proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda.

Sve regije su podjednako zahvaćene gospodarskom krizom. Ipak, u Zagrebu je najviše ispitanika koji su izjavili da se gospodarska kriza još uvijek osjeti u tvrtki u kojoj rade (63 posto).

Gospodarska kriza je prema mišljenju sudionika ankete najveći utjecaj imala na plaće – gotovo polovici ispitanika plaće su smanjene, a podjednako ih je izjavilo kako je zbog krize bilo i otkaza.

Česta mjera, kako ističe 45 posto ispitanika, bilo je zamrzavanje zapošljavanja. Samo dva posto anketiranih radilo je u tvrtki koja je zatvorena zbog krize.

Stariji zaposlenici strahuju od otkaza

Gotovo polovica ispitanika strahuje za svoje radno mjesto, dok se četvrtina toga ne boji.

Od otkaza najviše strahuju ispitanici stariji od 41 godine. Ovisno o vrsti zaposlenja najviše strahuju zaposleni na određeno vrijeme.

Da će kriza trajati još najmanje dvije godine smatra 49 posto ispitanika, dok njih 43 posto smatra kako će završiti za godinu do dvije. Tek pet posto ih smatra kako će kriza potrajati manje od godine dana, dok je onih koji smatraju da je kriza već prošla svega tri posto.


Više na: profitiraj.hr

Komentari