Kriza u Mundusu, Grad platio ratu za struju

Objavljeno: 13.01.2011. 11:51

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Varaždinsku kompaniju za proizvodnju namještaja Mundus trese velika kriza. Radnici nisu dobili od jedne do tri plaće, a zbog dugova je tvrtki bila iskopčana struja i proizvodnja je morala biti prekinuta. No taj je problem, barem kratkoročno, riješen. Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok je, nakon razgovora s novom Upravom, donio odluku o interventnom plaćanju rate za struju za prosinac u iznosu od 138 tisuća kuna kako bi pomogao tvrtki koja zapošljava 443 radnika da nastavi proizvodnju.

Zbog problema koji su zadesili tvrtku, Nadzorni odbor Mundusa je početkom godine smijenio Upravu koju su činili Josip Ivanuša i Josip Košćak te je imenovao novu Upravu koju čine Franjo Konjević kao predsjednik te Zoran Bačani i Domagoj Marić kao članovi. Oni su odmah krenuli u akciju osiguravanja uvjeta za rad i nastavak proizvodnje. Problem sa strujom su za sada riješili, a sada im predstoji osiguravanje sirovina, odnosno drvenih trupaca i drvene građe.

Istovremeno, nova Uprava pokušava i osigurati kredit kako bi radnicima isplatili zaostale plaće. Novi predsjednik Uprave Franjo Konjević tvrdi da narudžbi za posao ima i da u tom smislu problema nema.

- Cijelu svoju proizvodnju možemo odmah izvesti na strana tržišta. Problem je samo u tome da nemamo što izvesti jer nemožemo proizvoditi zbog manjka sirovine. U pregovorima smo sa dobavljačem, odnosno Hrvatskim šumama da nam reprogramiraju dugove koje imamo prema njima kako bi osigurali da nam dobave sirovinu – istaknuo je Konjević.

Konjević je inače u Mundusu već 36 godina i ističe da je posao predsjednika Uprave prihvatio samo kako bi pomogao tvrtki u kojoj je proveo čitav svoj radni vijek.

No, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata Siniša Miličić tvrdi da je nova Uprava u nemogućoj misiji i da tvrtki spasa nema.

- Situacija u toj tvrtki je katastrofična i Grad samo baca novac u rupu bez dna. Prema podacima sa Zagrebačke burze, Munus je dužan 140 milijuna kuna, a 40 milijuna kuna je temeljni kapital tvrtke. Dakle, 138 tisuća kuna koje im je Grad posudio za plaćanje struje je samo kap u moru i Grad taj novac nikad neće dobiti nazad – naglasio je Miličić koji za tešku situaciju u tvrtki krivi vlasnike i bivše članove uprave.

- Bivši članovi Uprave Košćak i Ivanuša su uz predsjednika Nadzornog odbora Rudolfa Levanića zapravo većinski vlasnici tvrtke. Dakle, oni su se sami smijenili s dužnosti nakon što su upropastili tvrtku – istaknuo je Miličić dodavši da je primjer Mundusa zapravo klasični primjer privatizacijske pljačke.

- 1992. godine tadašnji direktori tvrtke Josip Ivanuša, Josip Košćak, Rudolf Levanić, koji su do nedavno vodili tvrtku, fiktivno su dokapitalizirali Mundus svaki sa tadašnjih 900 tisuća maraka. Na taj način došli su do većinskog udjela u tvrtki i od tada zapravo Mundus polako ali sigurno propada – istaknuo je Miličić.

Komentari