Kupili ste rabljeno ili novo vozilo u inozemstvu? Odsad plaćate novu naknadu prije registracije

Objavljeno: 01.07.2015. 11:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Ilustracija

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od danas, 1. srpnja 2015. godine, pokreće naplatu naknade gospodarenja otpadnim vozilima i od strane građana koji uvoze, odnosno unose nova ili rabljena vozila u Republiku Hrvatsku, objavila je Hrvatska obrtnička komora.

Naime, sukladno odredbama Pravilnika o gospodarenju otpadnim vozilima obveznici plaćanja naknade za gospodarenje otpadnim vozilima su pravne i fizičke osobe koje uvoze/unose/proizvode motorna vozila i stavljaju ih na tržište u Republici Hrvatskoj.

Do ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju pojedinačni uvoz vozila od strane građana bio je neznatan te je postupak naplate i kontrole naplate predstavljao veći trošak od prihoda. Istovremeno, izostanak naplate predmetne naknade od građana nije dovodio u pitanje samoodrživost i efikasnost sustava gospodarenja otpadnim vozilima.

Međutim, ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju unos vozila iz zemalja članica toliko je porastao da čini pretežiti udio s tendencijom rasta. Naime, od ukupno u 2014. godini unesenih/uvezenih oko 68.000 vozila, od strane građana uneseno/uvezeno je oko 34.000 vozila, što predstavlja oko 50 posto ukupnog unosa/uvoza.

S obzirom na navedenu činjenicu naplata predmetne naknade od građana postala je nužna za održivost sustava gospodarenja otpadnim vozilima i ravnomjernu opterećenost svih subjekata koji u Republiku Hrvatsku uvoze/unose vozila koja će jednog dana postati otpad i koja se nužno moraju obraditi.

Uzimajući u obzir gore navedeno od 01. srpnja 2015. godine Fond pokreće naplatu naknade gospodarenja otpadnim vozilima i od strane fizičkih osoba – građana.

U svrhu omogućavanja građanima bržeg i jednostavnijeg podmirenja propisanih obveza Fond i Carinska uprava sklopili su sporazum o suradnji. Tim sporazumom omogućeno je na jednom mjestu podmiriti sve obveze vezane za uvoz odnosno unos vozila u Republiku Hrvatsku na način da se u carinskim uredima prijave, te podmire sva davanja iz nadležnosti Carinske uprave i Fonda vezanih za uvoz odnosno unos vozila u Republiku Hrvatsku.

Plaćanje predmetne naknade, kao i posebnog poreza na motorna vozila (trošarina), uvjet su za prvu registraciju vozila u Republici Hrvatskoj. Dana 01. lipnja 2015. godine stupila je na snagu Odluka Vlade Republike Hrvatske kojom se naknada za gospodarenje otpadnim vozila smanjuje s 0,85 kn/kg mase vozila na 0,60 kn/kg mase vozila. Time se smanjilo i financijsko opterećenje unosnika/uvoznika vozila.

Kontrolu ispunjenja obveze građana u pogledu plaćanja naknade gospodarenja otpadnim vozilima obavljati će djelatnici policijskih postaja i ispostava prilikom postupka prve registracije vozila u Republici Hrvatskoj te vozila za koja nije plaćena naknada gospodarenja otpadnim vozilima neće se moći registrirati.

Komentari