Legalizacija zdenaca za navodnjavanje do kraja godine

Poljoprivredna savjetodavna služba podsjeća sve korisnike voda da se zahtjevi za legalizaciju postojećih zdenaca za navodnjavanje poljoprivrednih površina do 5 ha, po pojednostavljenoj proceduri podnose do 31. prosinca ove godine.

 

Objavljeno: 09.12.2013. 13:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

 

 

U priopćenju je napomenuto da se navodnjavanje, neovisno o veličini površine koja se navodnjava, odvija sukladno uvjetima danim Ugovorom o koncesiji za gospodarsko korištenje voda za navodnjavanje odnosno vodopravnom dozvolom u slučajevima kada je to propisano Zakonom o vodama (Narodne novine, broj 153/09, 130/11 i 56/13), osim u slučaju slobodnog korištenja voda kada se oborinske vode koje se skupljaju na zemljištu vlasnika odnosno ovlaštenika drugog stvarnog prava na zemljištu slobodno mogu upotrebljavati i koristiti za navodnjavanje – članak 77. stavak 1. točka 1. Zakona o vodama.

 

Kada koncesija za navodnjavanje nije potrebna?

 

1. Koncesija nije potrebna Republici Hrvatskoj, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, niti pravnim osobama kojima su Republika Hrvatska, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave jedini udjeličar, dioničar ili osnivač s isključivim pravom odlučivanja.

 

2. Koncesija nije potrebna za navodnjavanje:
- iz površinskih voda do ukupno 10 ha zemljišta istog vlasnika,
- iz podzemne vode, koja se zahvaća i crpi na istom zemljištu, do ukupno 5 ha zemljišta istog vlasnika.

 

U navedenim slučajevima izdaje se Vodopravna dozvola za zahvaćanje voda za navodnjavanje koje izdaju Hrvatske vode.

 

Koncesiju za zahvaćanje voda za navodnjavanje temeljem Zakona o koncesijama izdaje Ministarstvo poljoprivrede, Uprava vodnoga gospodarstva.

 

Postupak ishođenja koncesije

 

Uz Zahtjev za izdavanje koncesije za navodnjavanje koji se podnosi Ministarstvu poljoprivrede, Upravi vodnoga gospodarstva, Ulica grada Vukovara 220, Zagreb, prilaže se sljedeća dokumentacija:
- podaci o podnositelju zahtjeva koji sadrže izvod iz Trgovačkog suda ili Rješenje o upisu OPG-a ili Obrtnica ako se radi o obrtu odnosno dokumenti iz kojih je vidljiv matični broj i OIB poslovnog subjekta i ime i prezime zakonskog zastupnika podnositelja zahtjeva, Zahtjev mora biti potpisan i ovjeren od ovlaštene osobe,
- način zahvaćanja vode (površinske, podzemne vode…),
- ukupna površina koja se namjerava navodnjavati (ha),
- okvirne količine vode potrebne za tu namjenu (m3/god.),
- katastarsku situaciju s ucrtanom lokacijom zahvata vode (ne stariju od 6 mjeseci),
- tabelarni popis svih čestica koje se namjeravaju navodnjavati,
- zemljišno-knjižni izvadak, dokaz o vlasništvu ili pravu korištenja površina na kojima se nalazi vodozahvat i površina koje se namjeravaju navodnjavati,
- kratki elaborat o sustavu navodnjavanja (oprema za navodnjavanje, način navodnjavanja, kultura koja se navodnjava…)

 

Ako se radi o namjeri navodnjavanja iz zdenca koji još nije izrađen potrebito je, sukladno Zakonu o vodama, prije bušenja zdenca od Hrvatskih voda ishoditi vodopravne uvjet za bušenje zdenca, odnosno namjeru bušenja istog potrebno je prijaviti nadležnoj ispostavi Hrvatskih voda koje izdaju vodopravne uvjete po kojima se izvodi bušenje zdenca što rezultira i Hidrogeološkim elaboratom o bušenju bunara kojeg je isto potrebno dostaviti uz zahtjev za izdavanjem koncesije.

 

Čest je slučaj da stranke podnose zahtjev za koncesiju za navodnjavanje iz podzemnih voda bez vodopravnih uvjeta za bušenje bunara i hidrogeološkog elaborata, ali se onda od njih traži dopuna dokumentacije odnosno upućuje ih se na Hrvatske vode i način ishođenja istog.

 

Nakon što podnositelj zahtjeva dostavi kompletnu dokumentaciju, Ministarstvo zahtjev prosljeđuje Hrvatskim vodama koje izrađuju koncesijske uvjete koji su sastavni dio Ugovora o koncesiji koje Ministarstvo poljoprivrede kao davatelj koncesije sklapa sa podnositeljem zahtjeva kao koncesionarom.

 

Isti je postupak ako se radi o namjeri zahvaćanja vode za navodnjavanje iz već izgrađenih zdenaca za navodnjavanje poljoprivrednih površina većih od 5 ha.

 

Posebnu pozornost treba obratiti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izdavanju vodopravnih akata (Narodne novine, broj 79/2013) koji propisuje dokumentaciju uz zahtjev za izdavanje vodopravne dozvole za korištenje podzemnih voda za navodnjavanje poljoprivrednih površina do 5 ha, odnosno na članak 13.a navedenog Pravilnika kojim se zapravo, uz minimalno zadovoljavanje uvjeta, legaliziraju postojeći zdenci za navodnjavanje poljoprivrednih površina do 5 ha. Za takvu legalizaciju zdenaca zahtjevi se podnose do 31. prosinca 2013. godine te se nakon isteka tok roka ne mogu podnositi.

 

Uz zahtjev prilažu se:
- podaci o nazivu i sjedištu korisnika vodopravne dozvole,
- osnovni podaci o djelatnosti korisnika i lokaciji za koju se vodopravna dozvola izdaje,
- dokaz da je podnositelj zahtjeva vlasnik ili zakoniti posjednik nekretnine na kojoj se nalazi zdenac,
- zemljopisna duljina i širina lokacije bunara,
- dubina bušenja bunara u metrima,
- način bušenja zdenca (kopani, bušeni),
- promjer ugradnje u mm,
- statička razina podzemne vode (m.n.m),
- podaci o ugrađenoj pumpi koji obuhvaćaju tip, snagu (kW) i kapacitet (l/s),
- maksimalna količina crpljenja u eksploataciji (l/s) i
- dokaz o uplaćenoj upravnoj pristojbi.

 

Smatra se također da osoba koja je podnijela uredan zahtjev iz članka 13.a Pravilnika ispunjava uvjet iz Dodatka I. točka 9. Pravilnika o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (Narodne novine, broj: 65/2013) do nastupa izvršnosti rješenja o odbijanju zahtjeva za izdavanje vodopravne dozvole iz članka 13.a Pravilnika odnosno do nastupa izvršnosti rješenja o odbacivanju zahtjeva za izdavanje vodopravne dozvole iz članka 13.a Pravilnika.

 

Za sve nejasnoće vezane uz izdavanje vodopravne dozvole ili koncesije za navodnjavanje slobodno se obratite Vodnogospodarskim odjelima (VGO) Hrvatskih voda.

 

VGO Varaždin
Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu sa sjedištem u Varaždinu, Međimurska 26b, 42000 Varaždin, tel: 042/ 407-000, fax: 042/ 407-003, email: [email protected]

 

Vodnogospodarske ispostave (VGI) za mali sliv u sastavu VGO Varaždin su:
- Vodnogospodarska ispostava za mali sliv "Bistra" sa sjedištem u Đurđevcu, Antuna Radića 8b, 48350 Đurđevac, tel: 048/ 811-622, 048/ 811-255, fax: 048/ 280-245, email: [email protected]
- Vodnogospodarska ispostava za mali sliv "Trnava" sa sjedištem u Čakovcu, Ivana Mažuranića 2, 40000 Čakovec, tel: 040/ 396-301, fax: 040/ 396-293, email: [email protected]
- Vodnogospodarska ispostava za mali sliv "Plitvica-Bednja" sa sjedištem u Varaždinu, Međimurska 26b, 42000 Varaždin, tel: 042/ 215-460, fax: 042/ 215-479, email: [email protected]

 

Komentari