Lepoglavu ove godine posjetilo više od 15 tisuća turista

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 29.12.2014. 20:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: TZ Grada lepoglave

Protekle je godine Lepoglavu posjetilo oko 15 tisuća turista. Brojka je to koja se odnosi samo na registrirane turiste pa se sa velikom sigurnošću može kazati da je broj turista koji je u 2014. godini boravio u Lepoglavi bio zasigurno veći...

Taj podatak, koji Lepoglavu potvrđuje kao turističko mjesto, iznesen je na redovitoj Skupštini Turističke zajednice grada Lepoglave, na kojoj je njen predsjednik – lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, izrazio zadovoljstvo činjenicom da Lepoglava koristi svoje turističke potencijale dajući turizmu značajno mjesto u razvoju Grada.

- Mogu izraziti zadovoljstvo jer nakon prikazanih rezultata imamo potvrdu da je grad Lepoglava turističko mjesto. I to kad govorimo o preko 15 tisuća registriranih posjetitelja u gradu Lepoglavi, koji prije svega veliki interes pokazuju za lepoglavsku čipku, samostan, Turističko kulturno-informativni centar i Gaveznicu. Ima i puno posjetitelja koji dolaze na područje Ivančice i Ravne gore. Tu su i biciklisti i drugi posjetitelji kao što su lovci. Možemo reći da je potencijal koji grad Lepoglava ima u cijelosti iskorišten. Posebno bih htio naglasiti da je dobar dio našeg turističkog kalendara već definira i da se u njemu nalaze gradske manifestacije u kojima sudjeluje Turistička zajednica aktivno. Prije svih to su Lepoglavski dani i naša centralna manifestacija – Međunarodni festival čipke koji na najbolji mogući način predstavlja grad Lepoglavu kao UNESCO-ov grad – rekao je Marijan Škavrić najavivši daljnje korake u realizaciji projekta koji će turističku ponudu grada Lepoglave dići na veću razinu.

Riječ je o Centru za posjetitelje - Centar pavlina.

- Ove godine krećemo s prvom fazom, a to je izrada arhitektonskog i idejnog rješenja Centra za posjetitelje koje nam financira Ministarstvo turizma u iznosu od 360.000 kuna. Nadamo se da će nam nakon dobivanja idejnog rješenja objekta Ministarstva turizma sufinancirati ishodovanje građevinske dozvole kako bi projekt aplicirali na fondove Europske unije – otkrio je gradonačelnik Škvarić.

O tome da je Turistička zajednica grada Lepoglave gotovo pa ispunila sve zacrtano u protekloj godini, Skupštinu je izvijestila njena direktorica Ljubica Dubovečak.

- Sve manifestacije koje su bile u planu realizirane su kao i svi projekti koje smo provodili samostalno ili u suorganizaciji s drugim subjektima. Od manifestacija bi spomenula fašnika, uskršnju priredbu, Lepoglavske dane, Festival čipke i Cvijet za ljepši grad. Još nam preostaje božićni koncert i doček nove godine – rekla je Ljubica Dubovečak istaknuvši da će navedene manifestacije biti organizirane i u idućoj godini i to na istom nivou i obujmu.

- Od projekata sljedeće bi godine, u dogovoru s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, realizirali projekt dodatnog uređenja Gaveznice na način da uredimo prostor za prezentaciju minerala i lepoglavskog ahata. Uredili bi oglasne stupove koji se u Lepoglavi nalaze na punktovima gdje nam dolaze posjetitelji, a nisu baš reprezentativnog izgleda. Izmjestili bi i kip prosca. Kip je u derutnom stanju i u planu nam je da se, ako je to moguće, obnovi. Nastavljamo i s akcijom Cvijet za ljepši grad. Polovica planiranih programa odnosi se na promotivne aktivnosti na različitim sajmovima i manifestacijama u našem okruženju te u inozemstvu. Sve to pokušat ćemo odraditi s Agro-turističkim klasterom, Ekomuzejom, TKIC-om i neizostavno s Gradom Lepoglavom koji nas u svim ovim akcijama podupire i omogućava da sve što planiramo i ostvarimo – najavila je Ljubica Dubovečak,

Komentari