oštra prozivka

Lešina tvrdi: Habijan je mogao spasiti Varteks, ali nije, a sada će istu sudbinu doživjeti i drugi

Lešina naglašava kako su već tri firme s područja Grada zatvorene, a za sve je prema njegovim riječima kriva Vlada, konkretno ministar gospodarstva Damir Habijan...
Objavljeno: 10.05.2024. 09:05

Zadnja izmjena: 10.05.2024. 09:07

Foto: Arhiva (Vijećnik NL Ivana Čehoka Mario Lešina/ predsjednik HDZ Grada Varaždina Damir Habijan)

Radnici Varteksa u štrajku su od ponedjeljka, a predsjednik Udruženja kožarsko-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Varaždin i vlasnik tvrtke Midal, Mario Lešina, smatra kako je ovo zapravo kraj cijele priče, a navodi i kako Varteks nije prva tvrtka u Varaždinu koja će doživjeti ovakav scenarij.

Lešina naglašava kako su već tri firme s područja Grada zatvorene, a za sve je prema njegovim riječima kriva Vlada, konkretno ministar gospodarstva Damir Habijan.

- Prije više od godinu dana sam, kao županijski vijećnik, upozoravao kako se pojavljuju prvi znakovi recesije u Njemačkoj te da će se ista preliti kod nas s obzirom da je varaždinsko gospodarstvo izrazito izvozno ovisno, prvenstveno o Njemačkoj. To sam isto ponovio prije nekoliko mjeseci. Već su tri velike tvrtke u Varaždinu zatvorene, B.M.V., Hogl i Vis Konfekcija. To je sve posljedica toga što Vlada nije donijela kompenzacijske mjere na vrijeme. Naime, rast plaća administrativnom uredbom ne smije biti veći od rasta produktivnosti, a u koliko jest, Vlada mora donijeti kompenzacijske mjere. S obzirom da je minimalna plaća rasla 20%, što je znatno više od rasta produktivnosti, strukovna udruženja su predložila kompenzacijske mjere - naglašava Lešina.

'Provođenjem predloženih mjera Varteks nebi bio u ovoj situaciji'

Dodaje kako je preko HGK komunicirano s Vladom da se mjera skraćenog radnog tjedna izuzme iz potpora male vrijednosti koje su ograničene na 300 tisuća eura što je premali iznos za bilo koje veliko poduzeće. Na sastanku 27. siječnja koje je organiziralo Ministarstvo rada i socijalne skrbi, dobili su informaciju kako su pregovori o tome u tijeku i da su i Ministarstvo rada i Ministarstvo financija suglasni, te da se čeka Ministarstvo gospodarstva. To se ministarstvo nikada nije ni oglasilo ni očitovalo o predloženim mjerama, kaže Lešina.

Konkretno o ulozi ministar Habijana navodi:

- Kada je Habijan postao ministar gospodarstva, u svojim izjavama sam pružio punu potporu i naglasio kako konačno imamo ministra koji svakodnevno živi s poduzetnicima, jako dobro pozna problematiku te da će, kao takav, sigurno pomoći, prvenstveno, industriji, ali sam evidentno bio u krivu. Provođenjem mjera koje su predložene iz HGK Varteks ne bi bio u ovakvoj situaciji, navedena tri poduzeća ne bi se zatvorila, a pitanje je tko je slijedeći - zaključio je Lešina. 

Komentari