val poskupljenja

Loše vijesti za vozače - gorivo ponovno skuplje, evo koje su nove cijene

Objavljeno: 29.03.2022. 08:33

Zadnja izmjena: 29.03.2022. 08:33

Zbog rasta cijene naftnih derivata na mediteranskom tržištu cijene goriva ponovno su porasle, a najviše je poskupio dizel i to za čak 1,5 kunu.

Kako prenosi Jutarnji list, rast cijene goriva na mediteranskom tržištu stručnjaci pripisuju napetostima vezanim uz buduće moguće probleme u isporuci zbog daljnje eskalacije rata u Ukrajini, ali i primjetnom padu opskrbe ruskim derivatima, koji inače imaju značajan udjel u mediteranskom bazenu. Zbog novih poskupljenja goriva, prosječni spremnik benzina od ponoći skuplji za 30,5 kuna, a dizela za 74,5 kuna.

Prema podacima iz HAK-a, cijene se razlikuju ovisno o benzinskim postajama pa tako sada Eurodizel košta oko 13.51 kuna po litri, dok Eurodizel plus košta preko 14.81 kunu po litri goriva. Također, po podacima s tražilice jeftinijeg goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas iznosi 12.45 kuna, dok je proteklog tjedna bio 11.83 kune po litri.

Podsjetimo, Vlada je na rast cijena goriva prije tri tjedna reagirala uredbama kojima je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata na osnovni eurosuper i eurodizel te na plavi dizel, a privremeno je smanjila i trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. Na osnovu tih mjera Vlada je procijenila i da će se rast cijena osnovnog eurosupera i eurodizela uspjeti zadržati u rasponu od 80 lipa do 1.20 kuna po litri, dok bi bez tih mjera realni tržišni porast iznosio oko dvije kune.

Komentari