Lovrinčević: Kreditni rejting sa BBB- u kategoriju "smeće"

Objavljeno: 02.02.2012. 10:33

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 10:29

Foto: .seebiz.eu

Gostujući u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, čija je tema bila nezaposlenost, ekonomist Željko Lovrinčević kazao je kako smatra da će nam kreditni rejting past sa BBB- u kategoriju "smeće", piše index.

- Sve ovo što je rađeno u segmentu poreza nema velikog utjecaja na kreditni rejting, odnosno na procjenu kreditnog rejtinga. Nije MMF briga za PDV. Prihodovna strana proračuna nije toliko relevantna za procjenu kreditnog rejtinga, rashodna strana je najbitnija - komentirao je Lovrinčević.

- Najave idu u tom smjeru da jačaju uvjerenje da će kreditni rejting Hrvatske pasti, to znači da ćemo pasti sa BBB- u kategoriju "smeće- dodaje Lovrinčević i pojašnjava kako to znači rast kamatne stope, između ostalog.

Makroekonomist Ane Babić ne slaže se s njim, te je kazao kako ćemo tek vidjeti što će biti s našim kreditnim rejtingom, ali da nam pomaže to što smo rekli da Europi i smjernice fiskalne politike.

- Te smjernice daju nam određeni sigurnost da će likvidnost fiskalnog sustava bit u redu. Mi smo BBB- već dvadeset godina, ispod toga nećemo pasti. Jesmo li za junk status? Pa pogledajte pokazatelje Grčke, Mađarske, sve je to nekako relativno. Ja vjerujem da će nama kreditni rejting ostati BBB-, i to čak s neutralnim a možda i pozitivnim predznakom- kazao je Babić.

Izvor: index.hr

Komentari