što nas uskoro čeka?

Poduzetnici sa sjevera Hrvatske pribojavaju se otvaranja austrijskog tržišta rada

Predstavnici uspješnih tvrtki sa sjedištem na sjeveru Hrvatske u petak su u Ludbregu održali sastanak vezano uz trenutnu situaciju  u gospodarstvu.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.05.2020. 09:48

Zadnja izmjena: 23.05.2020. 09:49

Predstavnici uspješnih tvrtki sa sjedištem na sjeveru Hrvatske u petak su u Ludbregu održali sastanak vezano uz trenutnu situaciju  u gospodarstvu.

Konkretno, razgovaralo se o onome što nas uskoro čeka - masovni odlazak mladih u Austriju koja otvara granice slobodnom tržištu, ali i druge države EU. - Hrvatska ni nakon 30 godina nije napravila odlučujući iskorak u znanje, obrazovanje i tehnologiju i padom standarda u Hrvatskoj ugrožavamo višak najbolje radne snage koji kreću na drugu stranu granice i ostavljaju ovdje svoju imovinu.  To je najcrnji scenarij koji se može dogoditi za Sjever Hrvatske - rekao je između ostalog Zoran Andročec, direktor GIU INGRA - DET.

- Mi smo očekivali da će se tri, četiri županije ujediniti i reći tome - dosta: Evo tu ćemo vam dovesti industriju i dobivat ćete iste plaće kao i u Austriji i mi vam jamčimo mirovinu i sigurnost u zdravstvu i osiguranju - završio je Andročec.

Demograf Stjepan Šterc rekao je pak kako će Austrija vjerojatno planski ići u potragu za radnicima iz Sjeverozapadnog dijela Hrvatske. - Planski, dakle, one radne snage koja je njima potrebna s obzirom na strukturu njihovog gospodarstva po tom ''gastarbajtertskom modelu'' gdje obitelji ostaju u Hrvatskoj, a radna snaga funkcionira po tom modelu i šalje novac u Hrvatsku - rekao je Šterc. 

 

 

Komentari