Ludbreški Ducati i Lukaps dobri gospodarski primjeri

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 21.03.2014. 13:12

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Tvrtka Ducati komponenti već je dugo poznata po "Free Duck" vozilu - malom, štedljivom i ekološki prihvatljivom vozilu na četiri kotača koje pokreću dva elektromotora, koje može potegnuti i do 45 km/h, a kojime se možete provozati i do 50 km po jednom punjenju.

No upravo će ova 2014. godina biti nova prekretnica u ovoj tvrtki te je upravo zbog toga tvrtku posjetio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u povodu Dana grada Ludbrega, a prisutan je bio i vlasnik grupacije Ducati Energia, Guidalberto Guidi.

- U planu je ulaganje u povećanje proizvodnih kapaciteta što će povećati serijsku proizvodnju i rezultirati novim zapošljavanjima – najavio je Guidi dodavši kako će se cijela investicija odvijati u periodu od dvije godine. Goste je s proizvodnim segmentom tvrtke upoznao direktor Dražen Crnković.

- Trenutno zapošljavamo 103 radnika te svake godine ulažemo više od 7 posto ukupnih prihoda u razvoj novih proizvoda. Poznati smo po proizvodnji generatora, motora, statora, dijelova vanbrodskih motora i ostalih dijelova za sve vrste dvokotača – priča Dražen Crnković.

Predsjednik je nakon posjeta izrazio zadovoljstvo dobiveni informacijama, istaknuvši kako bi bilo lijepo preslikati ovakve primjere na cijelu Hrvatsku.

– Ovo što sam vidio u Ludbregu je jedan sklad kulture, tradicije, gospodarstva i sporta te drugih djelatnosti. Čini se da ste pronašli formulu za poticanje gospodarskog rasta - rekao je među ostalim predsjednik Josipović. U tvrtki Ducati može se vidjeti i "zeleni" kotač koji svaki bicikl pretvara u električni. Riječ je o sustavu koji se integrira unutar stražnjeg kotača (motor, baterija i elektronika), a takvim se biciklom može upravljati pomoću smartphonea, Bluetootha ili izravno putem odgovarajuće ploče.

Grupacija Ducati Energia svoje pogone ima u Italiji, Indiji, Argentini, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Pokrivenost unutar svjetske prodajne mreže veća je od 75 posto zemalja, dok su na razini Europe prisutni u gotovo svim zemljama.

- Zahvaljujući našim vrijednim poduzetnicima koji i u ovim teškim i izazovnim vremenima ulažu i razvijaju svoju proizvodnju, čuvaju postojeća radna mjesta ali otvaraju i nova, uspjeli smo konsolidirati proračun grada. To je bio temelj za promjene koje smo učinili da poboljšamo uvjete života svim našim sugrađanima – da smanjimo cijenu dječjih vrtića, da sufinanciramo produženi boravak u školi i skromno opremimo đake za školu, da kupimo zemljište za gradnju srednje škole, da preselimo glazbenu školu i pripremimo je za samostalan život, da vratimo kulturu u svakodnevni život našega grada kao bitnu odrednicu naših života, da olakšamo parkiranje za veliki dio naših sugrađana, da potičemo poljoprivredu i male proizvođače, da ulažemo i u komunalne projekte i uređujemo grad te, naposljetku, da potičemo naše sugrađane da rade kroz udruge i na taj način promiču ime i ugled našeg grada – kazao je gradonačelnik Dubravko Bilić povodom Dana Grada Ludbrega.

Uz tvrtku Ducati, predsjednik Josipović posjetio je i ACG Lukaps. Ta je tvrtka u zadnjih nekoliko godina u gradnju pogona, uvođenje novih tehnologija i ljude uložila više desetaka milijuna kuna. Riječ je o poduzeću koje proizvodi tvrde želatinske kapsule. Tvornicu je 2007. od farmaceutske kuće Farmal kupila indijska kompanija ACG Worldwide. Poslovni rezultati govore da se tvrtka ACG Lukaps ubraja među perspektivnija hrvatska poduzeća.

Pojašnjavajući zašto se odlučio posjetiti Ludbreg na Dan grada, Josipović je kazao kako mu je namjera odlaziti u one sredine gdje postoje pozitivni gospodarski primjeri. Na taj način želi pokazati građanima da nije "sve tako crno", a investitore ohrabriti na gospodarske poduhvate.

Komentari