Ludbreški hren postaje sve prepoznatljiviji domaći brand

Objavljeno: 13.10.2013. 08:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Andrej Švoger / VT

“Ludbreški hren“ priznat je kao čuvana sorta i našao se na sortnoj listi Republike Hrvatske i Europske unije.

Najviše ovog hrena proizvodi se na širem ludbreškom području pod okriljem obiteljske tvrtke Agro Altera čiji osnivač Franjo Makar iz Sigeca Ludbreškog hren i sam uzgaja već 30 godina. Obitelj Makar uzgaja hren na 10 ha zemlje te imaju još 52 kooperanta, od kojih neki sade i blizu Osijeka, od kojih svake godine otkupljuju hren.

Direktorica Agro Altere Bojana Hajduk, kćer Franje Makara, objasnila je da je ludbreški hren poseban po izgledu i okusu.

- Većina hrena koji kupujemo u našoj zemlji je uvezena i pakirana kod nas, a naša tvrtka veliku većinu sirovine hrena koji proizvodimo izvozimo u zemlje gdje je to svakodnevna namjernica – Njemačku, Austriju i Englesku. Bavimo se svime, od proizvodnje sjemena do hrena u staklenkama. Prošle smo godine prvi put napravili svoj hren u staklenkama, to je 80 postotni ribani hren, a ne umak, u količini od 20 tona. Naš ludbreški hren je uzgojen u Hrvatskoj, ali kako kod nas nema tvornice za preradu vozimo ga u Češku na preradu i punjenje – rekla je Bojana Hajduk.

Ludbreški hren je izvana žutosmeđe boje, a iznutra je bijel te ima oštar papreni miris. Bogat je C vitaminom. Od ostalih vrsta hrena razlikuje se izgledom i sastavom. Ima intenzivan miris zbog svoje ljutine i pun je eteričnog ulja gorušice pa se razmatra i njegova moguća ljekovita primjena. Ova se tvrtka bavi jednogodišnjim uzgojem hrena koji se sadi u ožujku i travnju, a može se vaditi već u studenom kad je završna faza debljanja korijena.

- Sjeverozapad Hrvatske zbog tla je pogodan za uzgoj kvalitetnog hrena, ali i drugog povrća pa u tome vidimo budućnost svoje tvrtke. Planiramo uzeti još kooperanata i tako dati šansu obiteljskim gospodarstvima. Hren se skuplja posebnim plugom i to je najzahtjevniji dio posla. Imamo plug za to koji dajemo kooperantima na korištenje. Otkupna cijena koju plaćamo je 8 kn za kilogram korijena bez lišća i priraslica. Također, na površini od 6,5 ha ekološki uzgajamo hren. Možemo proizvesti 400 tona hrena koliko se potroši u Hrvatskoj, ali trenutno to sve otpada na uvezeni, manje kvalitetan hren – objasnila je Bojana Hajduk.

Tvrtka surađuje s Euvita clusterom u očuvanja autohtonog sjemena ludbreškog hrena, ali i njegovoj promociji i prodaji u inozemstvu. Euvita cluster djeluje na području sjeverozapadne hrvatske na okupljanju malih i srednjih proizvođača s ciljem da dođu do više faze prerade voća, povrća i ljekovitog bilja. Posebnu pažnju se obraća na sorte koje imaju posebna nutricionistička ili zdravstvena svojstva. Agro Altera vodeći je član klastera osposobljen za proizvodnju povrća, a posebno hrena i mi nastojimo pomoći razvoju njihovog projekta, dodao je Zvonimir Novak iz Euvita clustera.

Tekst je prenesen iz Varaždinskog tjednika od 7. listopada...

Komentari