Mađarski Mol stekao u javnoj ponudi samo 0,1 posto dionica Ine

Objavljeno: 20.01.2011. 08:28

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Mol je u svojoj privatnoj ponudi malim dioničarima uspio prikupiti samo 10.082 dionice, odnosno 0,1 posto Ine, po cijeni od 2800 kuna

Mađarski Mol je u svojoj privatnoj ponudi malim dioničarima uspio prikupiti samo 10.082 dionice, odnosno 0,1 posto Ine, po cijeni od 2800 kuna, piše Poslovni dnevnik.

Tu je informaciju danas prva objavila Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, a ne kao što se očekivalo Središnje klirinško depozitarno društvo. Naime, Uprava Hanfe je na jučerašnjoj 5. izvanrednoj sjednici donijela obavijest o pokretanju postupka izvanrednog neposrednog nadzora nad Središnjim klirinškim depozitarnim društvom te je danas od SKDD-a zaprimila podatke o postupku ponude za kupnju dionica Ine ponuditelja mađarskog Mola.

Iz Hanfe su pojasnili da je temeljem odredbe članka 14. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga Agencija dužna voditi se načelima transparentnosti, izgradnje povjerenja među sudionicima financijskog tržišta i izvješćivanja potrošača. Jednako tako, stavkom 3. istog članka propisano je da će Agencija osigurati brz i ekonomičan pristup svim vrstama informacija koje mogu biti od interesa korisnicima financijskih usluga, investitorima i ostaloj javnosti.

Nadalje, člankom 520. stavak 1. točka 3. Zakona o tržištu kapitala propisano je da je SKDD dužan na svojim internetskim stranicama objaviti i dnevno obnavljati podatke o korporativnim akcijama koje se rade preko Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

S obzirom ne to da postoji javni interes, Hanfa je pozvala SKDD da promptno objavi broj dionica koje su pohranjene u korist društva Mol radi prihvata ponude za dionice društva Ine, u skladu sa zakonom, što isti nisu učinili.

Zbog toga je danas, poštivajući naprijed navedene zakonske odredbe, Hanfa izvijestila da je temeljem otvorenog postupka izvanrednog nadzora nad SKDD-om te uvidom u dostavljene podatke utvrdila da je u korist društva Mol na dan 19. siječnja 2011. godine pohranjeno ukupno 10.082 dionice Ine po ponuđenoj cijeni od 2800 kuna po dionici.

Komentari