Predstavljeni projekti

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić posjetio tvrtku Kircek iz Ljubešćice, dobavljača Ikee

Objavljeno: 20.04.2016. 11:52

Zadnja izmjena: 20.04.2016. 12:46

Foto: Ivan Tomašković

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić danas je posjetio tvrtku Kircek iz Ljubešćice, a razgovaralo se o problemima u materijalnoj proizvodnji, mogućnostima investiranja u drvnoj industriji te o projektu obnovljivih izvora energije.

Tvrtka Kircek iz Ljubešćice ima polustoljetnu tradiciju, bavi se drvo - prerađivačkom industrijom i ima oko 50 zaposlenih. Prošle godine postala je dobavljač tvrtke Ikea, za koju  proizvodi tzv. hammarp kuhinjske radne ploče od pune hrastovine.

- Vidimo jednu tvrtku koja se nametnula i postavila visoke standarde, a Ikea je prepoznala njihov rad. Očekujem da drugi investitori koji dolaze u Hrvatsku prepoznaju domaće lance opskrbe - rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Dva projekta

Ministar je danas poslušao vlasnika Dragutina Gotića s kojim se problemima susreću, a također predstavljena su mu dva projekta tvrtke.

Prvi je vezan za povećanje kapaciteta same tvrtke i projekt je vrijedan milijun eura.

- Izvoz nam pokriva 98 posto ukupnog prihoda, a tako ćemo više i bolje moći proizvoditi te tako zadovoljiti postojeće kupce - rekao je direktor tvrtke Dragutin Gotić te dodao kako očekuju neka sredstava iz EU fondova.

Drugi projekt znatno skuplji i riječ je o projektu kogeneracije, vrijedanom čak 4,5 milijuna eura. Riječ je o projektu u obnovljive izvore energije u kogeneraciju snage 3,5 megavata toplinske energije i 0,7 megavata struje. Za tu je kogeneraciju osigurana sirovina iz drvenog otpada koji se stvara u proizvodnji.

Podrška ministarstva

- U projektu kogeneracija nadamo se podršci ministarstva, a sredstva smo osigurali poslovnim kreditom iz jedne poslovne banke - dodao je Gotić.

Zadovoljan viđenim je Panenić i naveo ljubešćansku tvrtku kao primjer drugima.

- Ovdje je pravi primjer ulaganja u kogeneraciju. To će sigurno biti i smjernica ministarstva - zaključio je Panenić.

Kako je bilo u obilasku tvrtke pogledajte u fotogaleriji.

Komentari