Poticaj investiranja za obrtnike

Ministar Horvat: „HBOR stiže u Varaždin“, Habuš: „To je pomak nabolje“

Objavljeno: 25.04.2016. 11:32

Zadnja izmjena: 25.04.2016. 14:31

Do kraja godine Varaždin bi trebao dobiti poslovnicu Hrvatske banke za obnovu i razvoj, rekao je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat u subotu na panel-raspravi u organizaciji Udruženja hrvatskih obrtnika.

Otvaranje poslovnice trebalo bi, smatra ministar Horvat, biti poticaj za nove investicije lokalnih obrtnika i poduzetnika. Ministar je najavio i želju Vlade o gospodarskom rastu od 5,5 posto do kraja godine, odnosno rast od 3 posto rezultat je povoljnih gospodarskih procesa u zemljama u okruženju, što će, smatra Horvat, utjecati i na Republiku Hrvatsku. Dodatan rast od 2,5 posto trebao bi biti posljedica investicija od 24 milijarde kuna do kraja godine.

Istaknuo je i potrebu za osposobljavanjem gospodarstva, odnosno državni bi se sektor, što se investicija tiče, trebao nadomjestiti privatnim sektorom. Upravo zato kreće se s investicijskim ciklusom u privatnom sektoru od 3 milijarde kuna, što bi trebalo polučiti rast BDP-a od 0,5 posto.

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš najave iz Ministarstva smatra pomakom nabolje, ističući važnost partnerskih odnosa i suradnje s obrtnicima na lokalnoj razini. Također, obrtnike je nazvao najžilavijim dijelom gospodarstva, koji u osam godina krize uspijevaju opstati.

Jelena Zrinski Berger, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i europske integracije, podsjetila je na aktivnost Varaždinske županije koje provodi radi pružanja pomoći obrtnicima i poduzetnicima, napomenuvši da se iznos penje do više stotina milijuna kuna.

Komentari