FOTO: Zmije otrovnice i sokolovi zvijezde na Međunarodnom sajmu lova i ribolova

Objavljeno: 09.10.2015. 13:54

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 12:49

Foto: Siniša Sović

Varaždinski Međunarodni sajam lova, ribolova, prirode i turizma ima sve predispozicije da preraste u regionalnu manifestaciju, naglasio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je nakon njegova otvorenja u pratnji organizatora obišao izložbeni prostor...

>>Na Sajmu lova, ribolova, prirode i turizma u Varaždinu izložba zmija i saznajte što sve još


Jubilarni 20. međunarodni sajam lova, ribolova, prirode i turizma koji se održava u Gradskoj sportskoj dvorani na Dravi u petak je otvorenim proglasio ministar Tihomir Jakovina rekavši da je ovakav trodnevni specijalizirani sajam itekako potreban domaćim te stranim lovcima i ribolovcima.

- Samo u Hrvatskoj imamo evidentirano 60.000 ribolovaca i 30.000 lovaca kojima je ovakav sajam „meta“ koju zasigurno ciljaju. Nikada ne razmišljam o njihovom ulovu jer to su ljudi koji vole okoliš i brinu o njemu. Ljepote naše sačuvane prirode treba iskoristiti i prezentirati u sferi turizma kojeg potiče i ovaj sajam – istaknuo je Jakovina.

Na poziv organizatora ove se godine odazvalo stotinjak izlagača iz zemlje i inozemstva.

- Zahvalni smo svima koji su proteklih godina bili uključeni u njegovu organizaciju i provedbu. Uvjerena sam kako će Sajam lova, ribolova, prirode i turizma ostati središnje događanje kojeg lovci i ribolovci ne propuštaju – rekla je direktorica manifestacije Maja Šimenc na koju se nadovezao Mladen Sever, predsjednik Hrvatskog športsko ribolovnog saveza ustvrdivši kako je kvaliteta Sajma u interesu svih ribolovaca.

Dodao je da HŠRS ove godine obilježava 80. godina postojanja, tijekom kojih je mnogo učinjeno na održanju i povećanju ribljeg fonda.

- Ribolovci svojim radom u klubovima i društvima značajno doprinose razvoju turizma. Naime, u Hrvatskoj imamo zastupljene sve športske discipline i kategorije za ribolovce, čime se ne mogu ponositi ni daleko veće zemlje. Naše vode pune su riba težih od 30 kilograma i u njima je ulovljen rekordni primjerak šarana na čemu nam mnogi zavide – pohvalio se Sever.
Inače, Sajam i ove godine, uz izložbeni prostor, obiluje okruglim stolovima, te popratnim i edukativnim događanjima. To nije promaklo Đuri Dečaku, predsjedniku Hrvatskog lovačkog saveza, koji je Varaždincima uvijek dragi gost.

- Varaždin je dokaz da napreduju sajamske priredbe na kontinentu i to je dobar znak. Hrvatski lovački savez će u studenom obilježiti 90. godina postojanja u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Lisinski, kako bi odao počast svima koji su stvorili čvrste temelje našem lovstvu – najavio je Dečak čestitavši organizatorima na uspješnoj organizaciji 20. izdanja Sajma.

Ispred pokrovitelja okupljenima se potom obratio varaždinski gradonačelnik Goran Habuš podsjetivši ih između ostalog da je i on osobno, kao zaposlenik lovišta Zelendvor, bio sedam godina involviran u organizaciju Međunarodnog sajma lova i ribolova.   

Izjavio je da je to jedan od rijetkih sajmova koji su uspjeli sačuvati tradiciju, a na značaj sajma za Varaždinsku županiju osvrnuo se varaždinski župan Predrag Štromar.

- Raduje me veliki broj stranih izlagača i činjenica da se podigla razina njihove prezentacije. Županija je niz godina pokrovitelj Sajma i uvjeren sam kako nam predstoji tri dana uživancije – ustvrdio je Štromar.

Otvorenje sajma uveličali su rogisti Lovačkog saveza Varaždinske županije, a uru čena su i priznanja partnerima, izlagačima, sponzorima i svima zaslužnim za njegovu tradiciju koja traje dvije decenije.  
Tijekom trajanja sajma posjetitelji će moći razgledati izložbe poput “Divljač hrvatskih krajeva”, izložbu gljiva i “Zmije Hrvatske”. Napominjemo da je ove godine veća diorama jer su ribolovci postavili veliki bazen sa slatkovodnim ribama.

Po prvi put sajam organizira i večernji dio programa u sklopu kojeg će se danas i sutra održati Kajbare Mladena Medaka Gage, a u subotu je na programu i nastup trbušnih plesačica.

Komentari