Ministar Mrsić u Varaždinu: Uloga novog Zakona o radu je da čuva radnike

Ministar Mrsić na sjednici županijskog GSV-a

Objavljeno: 19.09.2014. 14:21

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić boravio je danas u Varaždinu.

Najprije je u 10 sati bio na FOI-u gdje je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava održalo za gospodarstvenike savjetovanje o normativnim promjenama koje su učinjene u novom Zakonu o radu.

Nakon toga je prošetao do zgrade Varaždinske županije gdje se održao zajednički sastanak članova Gospodarsko-socijalnih vijeća Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije.

- Zakonu o radu treba puno duži period primjene da bi dobili pravi uvid u ono što će on polučiti. Ali sasvim sigurno on će unaprijediti radne odnose. Zakon ima ulogu da čuva radnike, a što se tiče otpremnina i otkaznih rokova stvari su ostale iste. Omogućili smo da poslodavci posluju jednostavnije, da mogu organizirati radno vrijeme na jedan drugačiji način. Kod novih instituta koje smo uveli već sada vidimo određene pomake; da je moguće raditi puno radno vrijeme kod jednog poslodavca, i do osam sati tjedno kod drugog poslodavca. Od novog zakona očekujemo lakše poslovanje, restrukturiranje poduzeća i očuvanje radnih mjesta, a za to treba duži period. U suradnji s poslodavcima, sindikatima i komorama naše ministarstvo je krenulo u ovaj ciklus savjetovanja kroz Hrvatsku s ciljem da približimo zakon onima koji ga provode. I da raščistmo sve nedoumice u direktnom kontaktu s onima koji su zakon pisali - rekao je Mrsić o Zakonu o radu.

Ministar je dodao da su gospodarsko-socijalna vijeća bitan faktor socijalnog dijaloga te da mu je cilj da se taj dijalog unaprijedi.

- Rad GSV-a u Varaždinskoj županiji je na zadovoljavajućoj razini i mnogi drugi njih mogu uzeti za primjer kako raditi. Znamo za problem vertikalne prohodnosti zaključaka GSV-a između državne i županijske razine. Tu moramo uspostaviti bolju vezu i s druge strane omogućiti da ti zaključci, koji dolaze sa županija, da se provedu. Važno je i da županije dobiju odgovor na svoje zaključke, pa makar i negativan. Današnji sastanak ide u pravcu da dogovorimo daljnu suradnju i da vidimo gdje je problem u toj komunikaciji - objasnio je Mrsić.

Kasnije je ministar Mrsić posjetio i Grad Varaždin.

Komentari