Ministarstvo sufinancira izradu Strategije razvoja turizma Varaždinske županije

Objavljeno: 16.12.2014. 14:27

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija - arhiva eVaraždin

U cilju potpunijeg iskorištenja turističkih potencijala Varaždinske županije, kao i stvaranja  platforme za izradu projekata za korištenje sredstava iz EU fondova, Županija je pristupila izradi Strategije razvoja turizma Varaždinske županije u razdoblju od 2015. do 2025. godine.

Kao izrađivač Strategije odabran je Institut za turizam iz Zagreba s kojim je Varaždinska županija sklopila Ugovor o izradi studije. Prema tom ugovoru, izrada Strategije podijeljena je u tri faze, a pred samim završetkom je izrada prve faze koja obuhvaća analizu postojećeg stanja i obilazak terena.

U prvoj fazi sagledat će se relevantna obilježja postojećeg internog i eksternog okruženja koja oblikuju turistički razvoj. Rezultat analize postojećeg stanja je SWOT matrica koja će dati odgovor na pitanje koje su jake i slabe strane županijskog turizma, a koje su njegove prilike i prijetnje. U drugoj fazi predviđeno je definiranje vizije razvoja i oblikovanje strateških smjernica razvoja, što uključuje i razradu brend koncepta i oblikovanje marketinškog koncepta razvoja. Treća faza obuhvaća donošenje Akcijskog plana, koji treba odgovoriti na pitanje "Kako do cilja?".

Akcijski plan sastoji se od definiranja ulaganja i programa aktivnosti kao i dinamike njihove  implementacije. Završetak cjelokupne Strategije očekuje se u drugom kvartalu iduće godine.

Vrijednost studije je 175.000 kuna, a za izradu su osigurana sredstva u županijskom proračunu. Vezano na to, temeljem Programa Fonda za razvoj turizma u 2014. godini, od Ministarstva turizma za izradu Studije odobreno je 100.000 kuna. U izradu studije aktivno su se uključili Turistička zajednica Varaždinske županije, kao i mnogi gradovi i općine na području Županije.

Komentari