Mrsić u Varaždinu predstavio "Garanciju za mlade" uz kritiku obrazovnog sustava

galerija-images/Garancija za mlade - Mrsic - HGK

Objavljeno: 01.12.2014. 15:05

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

U Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Varaždin danas su poslodavcima i mladim nezaposlenim osobama predstavljene mjere za poticanje zapošljavanja mladih.

Novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja, s posebnim naglaskom na "Garanciji za mlade", predstavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, koji je napomenuo kako je u Hrvatskoj, usprkos smanjenju nezaposlenosti mladih s 49 posto na 41,8 posto, još uvijek više od 500.000 mladih u dobi od 15 do 24 godine starosti nezaposleno. Istaknuo je također da obrazovna struktura mladih nezaposlenih osoba nije dobra te da je potrebno transformirati sustav obrazovanja, naročito onog strukovnog, ali i studiranja te obrazovanja preko HZZ-a, kako bi se smanjilo obrazovanje i osposobljavanje za nezapošljiva zanimanja.

- Još moramo intenzivno raditi da se mladim ljudima omogući ono što nam je cilj, a to znači da se u roku četiri mjeseca mladi čovjek pošalje u obrazovanje, dobije posao ili naukovanje odnosno vježbeništvo, dakle da se osposobi da može konkurirati za radno mjesto. Jedna od značajnih stvari koje smo promovirali je i ova nova fiskalna olakšica za mlade ljude, a to znači da ukoliko poslodavac zaposli mladu osobu između 15 i 30 godina na neodređeno vrijeme, bit će oslobođen onog bruto 2, dakle 17,2 posto će poslodavac manje plaćati državi kroz pet godina. Ta je mjera usmjerena ne samo ka poslodavcima, nego i k mladim ljudima, jer s ugovorom na neodređeno vrijeme znate da ćete brže i jednostavnije moći krenuti u rješavanje stambenog pitanja, u zasnivanje obitelji i sve ono što je vezano uz sigurno radno mjesto - rekao je, između ostalog, ministar Mirsić na prezentaciji u Varaždinu.

- Što se tiče mjere "Rad bez zasnivanja radnog odnosa", Vlada je donijela odluku i povećali smo iznos s 1600 na 2400 kuna. Ta odluka stupa na snagu 1.1.2015. i bit će za sve one koji tijekom 2015. budu ušli u tu mjeru i za sve one koji su sada u toj mjeri, a prenose je u sljedeću godinu, dakle svi će imati 2400 kuna - istaknuo je Mrsić.

Što se tiče stanja na području Varaždinske županije, podatke o nezaposlenisti mladih osoba predstavila je Jasenka Hutinski, predstojnica varaždinskog područnog ureda HZZ-a.

- Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Varaždin ima evidentiranih, od ukupnog broja nezaposlenih, 30 posto mladih do 30 godina starosti, od čega je onih do 24 godina starosti 19,3 posto. To je 2.800 mladih do 30 godina starosti, s time da smo u nedavnoj analizi primijetili da nam sve obrazovne skupine u broju nezaposlenih padaju, no nažalost raste broj nezaposlenih osoba visoke i više stručne spreme, što naravno nije dobro. Vjerujemo da ćemo kroz Garanciju za mlade i kroz primjenu svih ostalih mjera uspjeti na tržište rada uključiti i tu skupinu mladih nezaposlenih osoba - rekla je Hutinski.

- Najveća je potreba za kvalificiranim radnicima, i to u tekstilu i kožarstvu, generalno u prerađivačkoj industriji. Nažalost, čitavo to vrijeme suočavamo se sa strukturnom nazaposlenošću - osobe koje tržište traži nemaju zadovoljavajuća znanja i vještine, tako da se do tih znanja i vještina dolazi bilo dodatnim osposobljavanjima koja organizira HZZ ili posebnim osposobljavanjem koje direktno na radnom mjestu rade firme koje pripremaju radnike i osposobljavaju ih za konkretne poslove na njihovim radnim mjestima - zaključila je Hutinski.

Novosti vezane uz mjere aktivne politike zapošljavanja koje se provode u sklopu Garancije za mlade te informacije o fiskalnim olakšicama koje poslodavci mogu koristiti prilikom zapošljavanja mladih osoba dostupne su na novoj internetskoj stranici "Garancija za mlade".

{gallery}Garancija za mlade - Mrsic - HGK{/gallery}

Komentari