Na varaždinskom Sajmu poslova doznajte sve o poslodavcima

Objavljeno: 27.10.2013. 11:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Dragutin Kliček / VT

Već šestu godinu zaredom, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Varaždin organizira Sajam poslova u Varaždinskoj županiji što će se održati u srijedu 30. listopada u dvorani Gospodarske škole Varaždin, u vremenu od 10 do 16 sati, piše Varaždinski tjednik.

Prema riječima Jasenke Hutinski, predstojnice područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Varaždin, cilj ovogodišnjeg Sajma poslova jest pružiti svim zainteresiranim osobama, osobito onima nezaposlenima, što potpuniju informaciju o poslodavcima i ostvariti što bolji kontakt između zainteresirane osobe i potencijalnog poslodavca.

 – Mi oduvijek polazimo od potrebe da nezaposlenim osobama na jednom mjestu izvan Zavoda za zapošljavanje omogućimo kontakt s poslodavcima. Da nezaposleni dobe uvid što tržište rada u ovom trenutku nudi i kakve su mu potencijalne potrebe. Također, da ostvare direktni kontakt s poslodavcima što znači da mogu ostaviti svoj životopis, poslodavcima postavljati pitanja vezana za zapošljavanje, uvjete rada, koje su im šanse za zapošljavanje te imaju li uvjete za ta radna mjesta, a ukoliko ih nemaju da počnu razmišljati o dodatnom obrazovanju, prekvalifikaciji ili stjecanju nekih dodatnih znanja i vještina – rekla je Jasenka Hutinski.

EURES i CISOK

Na Sajmu će biti i neke obrazovne institucije, koje će predstavljati svoje redovne programe, ali i programe za obrazovanje odraslih. Predstavit će se i Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK), koji svima zainteresiranima nudi informacije o mogućnostima obrazovanja, o daljnjem razvoju karijere, ali i kako krenuti u traženje posla.

- Kako napisati molbu, kako napisati životopis, kako to izgleda kad dođete na razgovor kod poslodavca, za te nekakve stvarne životne informacije želimo kroz naš Centar uputiti svakoga tko smatra da je nedovoljno upućen ili da uopće nije upućen u traženje posla i kako to u današnje vrijeme izgleda – objašnjava Blaženka Pajtlar, rukovoditeljica Odjela posredovanja i pripreme za zapošljavanje.

Dobrodošli su svi koji su zainteresirani za bilo koji segment koji će se na Sajmu nuditi. Posjetitelji će moći dobiti informaciju i o mogućnostima zapošljavanja u inozemstvu, odnosno u zemljama članicama Europske unije.

Dobit će osnovne informacije o tome koje su to zemlje koje su otvorile svoje tržište rada prema hrvatskim državljanima, ali isto tako kako uopće pretraživati ta slobodna mjesta na europskom tržištu rada. Predstavit će se i portal EURES, na kojem svaka osoba može ostaviti svoj životopis i pretražiti slobodna radna mjesta u cijeloj Europskoj uniji – rekla je Blaženka Pajtlar.

Aktivirati nezaposlene

Održavanjem ovakvih sajmova Zavod za zapošljavanje pokušava što više aktivirati nezaposlene osobe i usmjeriti ih prema pronalasku posla.

- Bitno je uspostaviti taj kontakt. Nezaposleni na sajmu poslova imaju mogućnost direktno razgovarati s poslodavcem. Oni koji su bili dugo bez posla moraju sebe aktivirati. Sajmom poslova njima se daj šansa da sebe, svoje vještine i iskustvo predstave poslodavcima, da se znaju prezentirati poslodavcu, a da ih to onda motivira da i dalje održavaju kontakt s poslodavcem. Poslodavcima pak želimo omogućiti da dožive te ljude i da vide da njima posao zaista treba, da su motivirani, da žele raditi – poručila je Jasenka Hutinski.

Sudjelovanje poslodavaca je besplatno, oni nemaju nikakve financijske troškove, a prijave još traju. Njihove obaveze, a ujedno i cilj sudjelovanja na Sajmu jest da što bolje predstave sebe, čime se bave, gdje sve prodaju, da predstave svoje razvojne planove, ali i svoje potrebe za zaposlenicima.

Kao i prošlogodišnjih godina, pokrovitelji Sajma poslova su Varaždinska županija i Grad Varaždin. Partneri na Sajmu poslova bit će HGK – Županijska komora Varaždin, HOK – Obrtnička komora Varaždinske županije, HOK – Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA, Razvojna agencija Sjever – DAN, gradovi Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Novi Marof, Varaždinske Toplice, te općine Cestica i Vinica.

Izvor: Varaždinski tjednik

Komentari