Završeno 16. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu u Svetom Martinu

Objavljeno: 03.06.2012. 13:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Foto: Međimurska županija

U subotu je u Spa & golf resortu Sv. Martin završeno 16. nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu koje je u održano u organizaciji Ministarstva obrta i poduzetništva. Savjetovanje je po prvi put održano na kontinentu, a osim vrha hrvatskih dužnosnika, okupilo je i predstavnike gospodarstva i razvojnih agencija.

Kako je na otvaranju održanom u petak naglasio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, naša se zemlja nalazi u presudnom trenutku.

- Nije samo gospodarska kriza ono što nas koči u daljnjem razvoju, nego je kod nas prisutna i kriza odlučivanja. Naime, nije svaka pogrešna odluka kriminalno djelo. Oni koji odlučuju trebaju imati pravo na pogrešnu odluku, jer sadašnja atmosfera u kojoj nitko ne želi preuzeti odgovornost našu zemlju još dublje gura u krizu - naglasio je Josipović.

Prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić i potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić rekli su da je naslijeđeno stanje u državi teško, te da treba proći vrijeme kako bi se prvi učinici koraka poduzetih početkom godine osjetili.

Na početku konferencije održan je i okrugli stol pod nazivom „Pitajte Vladu“ na kojem su okupljeni pitanja mogli postaviti prvom potpredsjedniku i ministru gospodarstva Čačiću, potpredsjedniku i ministru regionalnog razvoja i fondova EU Grčiću, ministru financija Slavku Liniću i ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini.

Na savjetovanju su dodijeljene i nagrade najboljim poduzetnicima te učenicima i studentima za najbolji poslovni plan.

Osim toga, u okviru panel diskusije „Institucionalna podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva i obrtništva“, predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta te relevantni dionici sektora malog gospodarstva, sudionike Savjetovanja su upoznali s aktivnostima koje su usmjerene na podizanje konkurentnosti poduzetništva i obrtništva te su predstavili nove mjere za poticanje razvoja i podršku financiranju poduzetništva i obrtništva.

Predstavljene su i mjere poticanja malog i srednjeg poduzetništva u ovoj godini, tijek natječaja te prvi rezultati Plana poticanja poduzetništva i obrtništva-„Poduzetnički impuls“.

U subotu, drugog dana Savjetovanja govorilo se o mogućnostima i pretpostavkama za financiranje poduzetničkih projekata iz fondova Europske unije te su predstavljeni EU projeki Ministarstva poduzetništva i obrta namijenjeni razvoju malog gospodarstva.

Komentari