Najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj je Martina Petrović

Objavljeno: 14.01.2014. 19:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu predstavljena je pobjednica natječaja „Postanite najbolji mladi poljoprivrednik u Hrvatskoj“.

Nakon pregleda više od 200 prijava, stručno povjerenstvo u sastavu doc.dr.sc. Mario Njavro, doc.dr.sc. Snježana Tolić , prof. dr.sc. Ivo Grgić, Jan Marinac, predsjednik Udruge mladih poljoprivrednika Hrvatske i Dubravka Šuica, ambasadorica mladih poljoprivrednika u Hrvatskoj jednoglasno su odlučili da je Martina Petrović, koja se bavi uzgojem crne slavonske svinje – fajferice iz Vukojevaca kraj Našica, najbolja mlada poljoprivrednica u Hrvatskoj.  

- Hrvatskoj je iz omotnice EU predviđeno 3 milijarde eura milijarde, a subvencijama moramo ubrzati proces prijenosa vlasništva poljoprivrednih gospodarstava na mlade danas, jer u suprotnom poljoprivreda u Hrvatskoj sutra neće postojati. Martina je primjer koji trebaju slijediti i ostali mladi, jer poljoprivreda je danas, kada je otvoreno tržište, unosan biznis u EU - naglasila je Dubravka Šuica.

 Martina će se natjecati za naslov najboljeg mladog poljoprivrednika EU s još 18 predstavnika zemalja članica Europske unije, dok će još  9 poljoprivrednika iz Hrvatske koji su sudjelovali na natječaju Dubravke Šuice biti nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika koji će se održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu 29. siječnja 2014.

- Zahvaljujem se stručnom žiriju i gospođi Dubravki Šuici koja se zapravo zauzela za nas mlade i organizirala, provela ovaj natječaj. Također, zahvaljujem  i stručnom žiriju što mi je u jednu ruku dao i veliku odgovornost, jer predstavljam sve mlade poljoprivrednike RH i to ni više ni manje u EU parlamentu,  te profesorici Tolić koja nas mlade okuplja i motivira kako bismo što bolje razvili svoj kraj, a ne napuštali svoju zemlju i kraj gdje smo rođeni - poručila je Martina Petrović, najbolja mlada poljoprivrednica Hrvatske.

Inače, nagrada od  10.000 eura predviđena je za najboljeg mladog poljoprivrednika EU, a iznos od 7.500 eura je predviđen za najodrživiji projekt kao i za najinovativnijeg mladog poljoprivrednika iz EU.

Komentari