Nagrade za brzorastuće tvrtke zaobišle Varaždinsku županiju

Objavljeno: 19.10.2011. 15:00

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Jučer su na svečanosti u hotelu Turist u Varaždinu proglašene Gazele 2011, najuspješnije tvrtke sjeverozapadne Hrvatske u prošloj godini, a zanimljivo je da među njima nema ni jedne iz Varaždinske županije.

Svečanost proglašenja Gazela sjeverozapadne Hrvatske za 2011. godinu, prema odabiru poslovnog dnevnika Bussines.hr, održana je jučer u hotelu Turist u Varaždinu. Biralo se deset najbrže rastućih tvrtki u 2010. godini s područja sjeverozapadne Hrvatske, te najbolja među njima.

Gazele 2011, nagrada za najbrže rastuću tvrtku koja se održava sad već po peti puta zaredom, radi se prema unaprijed zadanim kriterijima koji među ostalim obuhvaćaju kontinuirano povećanje prihoda, rast dobiti i rast broja  zaposlenih, a sve prema podacima FINA-e.

Nagrada za najbrže rastuću tvrtki ove godine pripala je tvrtki Hamburger Recyclying ENS iz Zaboka, koja se bavi reciklažom nemetalnih ostataka i otpada, a imala je vrijednost izvoza od 29 milijuna kuna u 2010. godini.

Samo Varaždinska županija bez nagrađenih

Zanimljiv je iz perspektive Varaždina podatak da među deset nagrađenih tvrtki nema ni jedne iz Varaždinske županije. Naime, po četiri nagrade otišle su u Krapinsko-zagorsku i Međimursku županiju, dok su dvije tvrtke iz Koprivničko-križevačke županije.

Tim je zanimljivije, s obzirom da je prema istraživanju koje je provelo Nacionalno vijeće za konkurentnost i UNDP u suradnji s HGK upravo Varaždinska županija bila najkonkurentnija u 2010. godini u cijeloj Hrvatskoj.

- Nema to veze s konkurentnošću. U Varaždinu posluju tvrtke koje su stabilne i dugo posluju i nemaju veliki rast, ali su zato iznimno uspješne. Brzorastuće tvrtke su dobre i treba ih podržati, ali uspješno gospodarstvo ne čine samo brzorastuće, već najvećim dijelom stabilne tvrtke - rekao nam je predsjednik Županijske komore HGK Čedomil Cesarec.

Cesarec napominje da je uz gospodarstvo Varaždinske županije najvažnija činjenica da su tvrtke imale rast prihoda od 10 posto, te ostvarile 15 veće povećanje izvoza u odnosu na godinu prije.

Razvoj se temelji na velikim tvrtkama

To što među nagrađenima nema tvrtki iz županije ne brine ni župana Predraga Štromara.

- Takva mjerenja najbrže rastućih tvrtki nisu dokazala da one dugoročno i stabilno mogu opstati na tržištu, pogotovo ako se prebrzo razvijaju. Ni banke ne vole previše poslovati s takvim brzorastućim tvrtkama, već više vjeruju i rade s velikim tvrtkama - rekao nam je varaždinski župan Predrag Štromar.

Kaže da se malo i srednje poduzetništvo razvija na temelju velikih tvrtki, a varaždinski kraj poznat je po velikim tvrtkama koje njeguju tradicionalne vrijednosti, pa imaju i manje dobiti.

Prijašnjih godina u nagrade za najbrže rastuće tvrtke nisu zaobilazile naš kraj, pa su među dobitnicima bile brojne tvrtke iz Varaždina i okolice, poput Marlexa, Ytresa, Univerzala, Bor trgovine i ostalih.

Komentari