varaždin u vrhu

Najnoviji podaci: Hrvatska bilježi rekordnu zaposlenost, najveću od 2008.

Jedna od najvećih potreba za stranom radnom bilježi se upravo na području naše županije, gdje je broj stranih radnika već dosegnuo prosječan broj stanovnika jedne općine...
Objavljeno: 09.08.2021. 07:39

Zadnja izmjena: 09.08.2021. 08:53

Još od srpnja daleke 2008. godine Hrvatska nije zabilježia rast broja zaposlenih kakav bilježi upravo sada. Tada je, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, broj osiguranika dosegnuo 1,63 milijuna. Sada ih je, do 31. srpnja ove godine, bilo 1,60 milijuna.

Dokaz je to, piše novac.jutarnji.hr, gospodarskog rasta koji nije posljedica samo drastičnog pada zabilježenog uslijed koronakrize prošle godine. Prosječan broj osiguranika tijekom prvih sedam mjeseci ove godine veći je ne samo u odnosu na isto razdoblje prošle godine, nego i u odnosu na po mnogočemu rekordnu 2019. godinu.

  • Varaždin bilježi jednu od najvećih potreba za stranom radnom snagom u državi, više ovdje.

Podsjetimo se, od srpnja 2008. godine do sve do srpnja 2014. godine trajao je kontinuirani pad koji se očitovao u samo 1,46 milijuna osiguranika te, istodobno, u gotovo 330 tisuća nezaposlenih i enormnom iseljavanju. Uzlazni trend, koji je krenuo s 2015. godinom, prekinut je samo prošle 2020. godine, kada je gospodarstvo bilo poljuljano svjetskom epidemijom.

Uvoz radnika

Zbog nedostatka domaće radne snage koja se pokazala još 2019., u Hrvatskoj raste uvoz radnika iz trećih zemalja, pri čemu je najveći broj dozvola izdan u sektoru građevinarstva i turizma. Jedna od najvećih potreba za  stranom radnom snagom bilježi se i na području naše županije, gdje je broj stranih radnika već dosegnuo prosječan broj stanovnika jedne općine (njihov ukupan broj varira između tri i četiri tisuće).

Komentari