zapošljavanje branitelja

NALAZE LI BRANITELJI LAKŠE POSAO? Evo što kažu najnovije brojke HZZ-a područnog ureda Varaždin

Objavljeno: 15.11.2016. 19:15

Zadnja izmjena: 15.11.2016. 19:57

Foto: Ilustracija

U tjednu kad se prisjećamo Vukovara i najtežih dana Domovinskog rata, dobro je da o braniteljima govorimo i s aspekta njihovog zapošljavanja. Nije novo ako kažemo da se nerijetko misli kako je braniteljima lakše pronaći posao, jer postoje i određene državne potpore. Stoga smo malo dublje zavirili u brojke koje dobivamo svakog mjeseca s HZZ-a i vidjeli kako po tom pitanju stoje stvari u našoj županiji.

Prema Biltenu HZZ-a, prošli je mjesec u našem kraju bilo ukupno 5268 nezaposlenih, od čega 541 branitelj. Ugrubo govoreći, svaki deseti nezaposleni je branitelj i to otprilike odgovara i njihovom ukupnom udjelu u stanovništvu. Tu je čak došlo i do blagog opadanja postotka - prošle je godine svaki 9. nezaposleni bio branitelj. Postoje druge i brojke koje daju donekle prednost braniteljima u zapošljavanju - primjerice, prošli je mjesec ukupan broj nezaposlenih smanjen za 1,5% dok je broj nezaposlenih branitelja smanjen za 2,7%.

Loše brojke za branitelje

Međutim, kad se zagrebe malo ispod površine dolazimo do podataka koji zapošljivost branitelja prikazuju u tamnijim tonovima. Pogledajmo samo usporedbe za prošli mjesec. Kao prvo, posao je dobilo 534 nezaposlenih, a od toga samo 27 branitelja, odnosno nekih 5%. Od tih 27 novozaposlenih branitelja, četvero je našlo posao u inozemstvu. Treba dodati i da je tek 5 novozaposlenih branitelja dobilo posao na neodređeno vrijeme. U istom periodu 40 branitelja je izgubilo posao.

Kako se onda smanjio broj nezaposlenih branitelja ako ih je više izgubilo posao nego što ga je našlo? Osim 27 zaposlenih, još 27 branitelja je izašlo iz evidencije po nekim drugim kriterijima - ili odu u mirovinu ili pokrenu vlastiti obrt ili se jednostavno odjave s HZZ-a. Uglavnom, već su ove brojke dovoljne da se razbije mit kako branitelji lakše nađu posao nego ostali nezaposleni.

I još gore brojke

Stvari osobito loše stoje po branitelje kad se uzmu o obzir njihova dobna i obrazovna struktura. Prvo, jasno je da branitelji spadaju u dob iznad 45 godina - a veliki dio njih i iznad 50 - kada je nalaženje posla praktički i najteže. No, u oči upada i obrazovna struktura branitelja. Dok je postotak nezaposlenih bez završene osnovne škole 7,4%, kod branitelja je on 10%. S osnovnom školom je 20,7% nezaposlenih, a kod branitelja je taj postotak već vrlo visokih 33%. 17% nezaposlenih ima visoko obrazovanje, dok je takvih kod branitelja svega 2%. Dakle, gotovo polovica nezaposlenih branitelja ustvari nema kvalifikacije, a tek svaki 50. nezaposleni branitelj ima visoku školsku kvalifikaciju.

Osim što brojke jasno pokazuju da biti branitelj ne znači imati stvarnu prednost pri zapošljavanju, one nam daju i neke druge uvide. Prije svega je očito da nije bilo dovoljno sustavne brige za to da se u braniteljskoj populaciji digne zapošljivost. Naravno, mnogi će navesti primjere kad je netko uspio naći posao baš zato što je branitelj - ali bi se trebalo onda sjetiti i puno brojnijih primjera nalaženja posla po rodbinskoj ili stranačkoj liniji. Vrijeme da se po ovom ne baš ugodnom pitanju nešto presudnije napravi nažalost sve više curi.

 

Komentari