premalo djece i radnika

Naše gospodarstvo ne ubija nezaposlenost nego ogroman postotak radno neaktivnih

Objavljeno: 19.11.2017. 13:07

Zadnja izmjena: 19.11.2017. 13:08

Foto: Arhiva

Premda je dobro što je kod nas niska stopa nezaposlenosti, ipak treba vidjeti i drugu, manje svijetlu stranu medalje. A to je jednostavna činjenica da imamo izrazito visoki postotak radno neaktivnog stanovništva.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), od svih općina i gradova u našem kraju najvišu stopu zaposlenih ima Vidovec - 40,6% svih stanovnika u toj općini su radno aktivni. Vrlo blizu Vidovca je i Trnovec s 40,1% zaposlenih.

A najmanje je djece u ...

Ostali gradovi i općine uglavnom se kreću između 30 i 40% (Varaždin ima 39,5%), a ispod 30% su Bednja (29,5%), Visoko (28,6%) i na - posljednjem mjestu u našem kraju - Donja Voća s tek 27,8% zaposlenih. Imajmo u vidu da upravo zaposleni pune i državni i lokalni proračun, pa se lako može vidjeti i financijsko stanje svake jedinice. 

DZS je radno neaktivne ubrojio sve one starije od 14 godina koji nisu zaposleni i ne vode se u HZZ-u kao nezaposleni. Premda su tu malo miješaju kruške i jabuke - jer se u isti koš stavljaju umirovljenici s onima koji bi mogli raditi a ne rade - ipak i to nam daje "krvnu sliku" ekonomije nekoga kraja. Kada se radi o postotku djece do 14 godina, jedino u Petrijancu on dostiže 20%. U ostalim gradovima i općinama on se uglavnom kreće od 14 do 17% - osim u Varaždinu gdje je od ukupnog broja stanovnika tek 13,9% djece. Time je glavni grad županije ujedno na dnu, a "bježe" mu Lepoglava i Breznički Hum s 14,3%.

Neaktivni nadmoćno vode

I sada ostaju brojke koje govore o tome koliko je radno neaktivnih stanovnika. Njima treba pridodati i u prosjeku 5 do 8% nezaposlenih. Većina mjesta - osim njih 7 - ima 40 do gotovo 50% neaktivnih. Najbolja je situacija u Trnovcu, gdje je 36,8% neaktivnih, a blizu su mu Sračinec s 37,1% i Klenovnik s 37,3%. S druge strane, s gotovo 50% radno neaktivnih - preciznije, 49,8% - na vrhu popisa je Jalžabet, nešto malo ispod su Visoko s 49,3% i Bednja s 48,5%.

Kad se na koncu zbroje svi podaci, vidimo kako u samo 4 jedinice imamo više zaposlenih nego radno neaktivnih. Najbolje stoji Trnovec, u kojemu na 1 neaktivnog dolazi 1,11 zaposlenih, a uz bok mu je Vidovec s 1,07 zaposlenih na 1 neaktivnog. Najgore je pak stanje u Visokom u kojemu na 1 zaposlenog dolazi čak 1,75 neaktivnih. Znaci su to i starenja stanovništva, ali i specifičnog načina života u kojemu veliki postotak ljudi uglavnom ostaju "raditi" u svojim domaćinstvima. Premda nam DZS ne daje sve podatke - prilično je jasno da se radi o ženama. Pravo oživljavanje gospodarstva našega kraja dogodit će se tek kad se bitno smanji postotak radno neaktivnih.

 

 

Komentari