i dalje pada vrijednost

NASTAVAK LOŠEG TRENDA Po cijenama nekretnina Međimurje je sada ispred nas

Objavljeno: 01.03.2017. 14:32

Zadnja izmjena: 01.03.2017. 14:40

Foto: Arhiva

Cijene nekretnina u našoj županiji, prema analizi portala Njuškalo.hr, pale su prošli mjesec za još 8 eura, a najveći je pad cijena stanova u Varaždinu - za 13 eura. Štoviše, sada je cijena nekretnina u Međimurju možda i prvi put u novijoj povijesti nešto veća od cijena u našem kraju.

Prije godinu dana kvadrat nekretnine u Varaždinskoj županiji bio je 53 eura vredniji od kvadrata u Međimurskoj županiji - točnije, 746 prema 674 eura. I dok smo prošli mjesec i dalje bili korak ispred Međimurja, sad je kvadrat u Međimurju 691 euro, a kod nas 688 eura. Razlika je minimalna, ali trend je više nego znakovit.

>> Cijene nekretnina u našoj županiji i dalje su u padu, no ipak, korak smo ispred Međimurske županije

Kako nas ovo lupa po džepu

Naravno, za sve one koji su spremni i voljni kupiti nekretninu u našem kraju - ovo su jako dobre vijesti. Međutim, pad cijena nekretnina - općenito gledajući - nije nimalo dobar znak. Ne radi se o pojačanoj gradnji niti o tome da su prodavatelji postali dobrohotni pa onda spustili cijene kako bi što više ljudi mogli doći do povoljne nekretnine. Ovakav pad, najjednostavnije govoreći, slika je pada standarda u našoj županiji.

I to se itekako može odraziti i na naše džepove. Primjerice, ukoliko želite dići veći kredit kako bi kupili nešto vrednije - poput opreme za proizvodnju, nekretnine na moru, skupljeg auta - hipoteka na nekretninu jedan je od uobičajenih načina dobivanja kredita od banke. Pad od gotovo 40 eura po kvadratu znači da je vlasnik prosječne kuće od 150 kvadrata izgubio 6000 eura vrijednosti na nekretnini. Do tog novca on će morati doći dodatnim i nepovoljnijim kreditiranjem, što smanjuje sposobnost naših građana da investiraju u nabavu neke veće dragocjenosti.

Za utjehu, po postotku pada nismo najgori u zemlji - nego "tek" četvrti najgori. Najgore je u Virovitičko-podravskoj, pa potom u Bjelovarsko-bilogorskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. U ovom lošem društvu zajedno s nama je i Vukovarsko-srijemska županija. Naši susjedi u Međimurju sada žive u kontinentalnoj županiji s najvećim rastom cijena nekretnina.

Komentari