Natalija Martinčević lobira za ukidanje naknade za pristup na županijske ceste

Objavljeno: 05.12.2013. 16:54

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:30

Foto: Sandra Županić

Varaždinska dogradonačelnica i saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je najavila da se u ponedjeljak 9. prosinca sastaje sa Sinišom Hajdašem Dončićem, ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tema razgovora bit će ukidanje naknade poduzetnicima i obrtnicima za pristup na županijske ceste.

Na temelju važećih zakonskih propisa i akata, Zakona o javnim cestama, Pravilniku o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti te Pravilniku za izračun za korištenje cestovnog zemljišta i naknade za obavljanje pratećih djelatnosti, Županijska uprava za ceste svim pravnim i fizičkim osobama koje koriste cestovno zemljište za obavljanje komercijalne djelatnosti, naplaćuje naknadu za korištenje cestovnog prometa.

>> Županijska uprava za ceste gubi tužbe, a provodili su zakon

Upravo je ova naplata velik financijski izdatak za obrtnike i poduzetnike u kriznim vremenima, a Natalija Martinčević je pokrenula inicijativu za izmjenu trenutnih zakona i propisa. Na današnjoj konferenciji za novinare pridružili su joj se Vladimir Habek, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije, i njegovi kolege iz Ivanca i Novog Marofa - Nedjeljko Črepinko i Mario Milak.

Razgovori o ovom parafiskalnim nametu kojim se naplaćuje prilaz županijskim cestama do sada nisu urodili plodom.

- Za neke obrtnike taj namet iznosi i 1 000 kuna mjesečno. Sada se za rješenje ovog problema pojavila prilika jer smo u Saboru dobili nadopunu dnevnog reda dio kojeg je i Zakon o cestama. U ime svog kluba zastupnika istaknula sam važnost hitne promjene zakona u tom smislu i pratećeg pravilnika. Problem je višeslojan. Neke županijske uprave su u maloj mjeri naplaćivale ovaj pristup, a ŽUC u našoj županiji je to radio jer se poštuje zakon. Podaci pokazuju da se u nekim županija s te osnove skupi 400 ili 500 tisuća kuna, a u Varaždinskoj županiji 2,8 milijuna kuna. To pokazuje da mi poštujemo zakone i propise i zbog toga dolazimo u neravnopravni položaj - istaknula je Natalija Martinčević.

Drugi problem je što je ŽUC u sudskim sporovima s obrtnicima izgubio i sada je to na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a ishod je neizvjestan.

Zbog sve ovoga Natalija Martinčević zalaže se da se zakonski naknade za pristup na županijske ceste ukine ili smanji u velikoj mjeri. Kako je istaknula saborska zastupnica i ŽUC se složio s tim rješenjem jer ova naknada je vrlo mali dio poslovanja.

- Ovo je manji problem za obrtnike u Varaždinu jer je ŽUC prenio ceste na Grad Varaždin, ali za obrtnike koji su na županijskim cestama u drugim općinama nameti su veliki. Obrtnik mora plaćati prilaz za svoj objekt. Lobirali smo protiv ovog zakona, ali nismo bili dovoljno jaki. Savjetovali smo svojim članovima da ne potpisuju ugovore sa ŽUC-om. Evo primjera, Primorsko-goranska županija je ove naknade naplatila samo 5 000 kuna. Nadamo se da će se pravilnik promijeniti - rekao je Habek.

Komentari